Goji czyli kolcowój chiński

suszone jagody gojiJagody goji to tybetańskie owoce witalności i długowieczności. Można
je mieć z własnego ogrodu, wystarczy zasadzić kolcowój chiński.


Od pewnego czasu w sklepach ze zdrową żywnością spotkać można suszone jagody goji. To handlowa nazwa owoców kolcowoju chińskiego. Goji wyglądem przypominają czerwone rodzynki. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie goji na męską płodność i potencję.

kolcowój chińskiNiewiele osób wie, że tę cenną, pochodzącą z Azji roślinę z powodzeniem można uprawiać
w ogrodzie lub na działce. Goji, czyli jagoda licyjska, znana także jako kolcowój chiński (Lycium barbarum) jest mało wymagającym krzewem, odpornym na mrozy i susze. Dobrze sprawdza się w roli luźnego, naturalnego żywopłotu lub jako roślina na trudne stanowiska, np. skarpy. Rośnie szybko, osiągając od 1 do 3 m wysokości. Jej łukowato zwisające gałązki pokryte są kolcami. W październiku dojrzewają na nich delikatne owoce - różowe, czerwone lub purpurowe. Tradycyjna medycyna tybetańska i chińska zna i stosuje je od ponad dwóch tysięcy lat. Według dietetyków Goji to jeden z najwartościowszych owoców. Dodają energii witalnej oraz zwiększają zdolność do większego wysiłku fizycznego. Zawierają niezwykle aktywne aminokwasy, minerały, witaminy (C, B1, B2, B6 oraz rzadko spotykaną w owocach witaminę E). Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego. Wysoka zawartość karotenoidów pomaga wzmocnić wzrok, a ponadto pomaga w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi.

Zdaniem prof. dr hab. Bożeny Waszkiewicz-Robak, kierującej Katedrą Żywności Funkcjonalnej
i Towaroznawstwa na SGGW jagody Goji stosowane są w tradycyjnej medycynie Wschodu jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości. Spożywanie Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek
o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiającą potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia.

Krzewy kolcowoju chińskiego, dostarczające owoców goji sprzedawane są w dużych donicach o pojemności 5 l., dzięki czemu szybciej mogą się przyjąć i zacząć owocować. Można je kupić w opakowaniach po 4 lub 8 roślin.

Oceń artykuł
3,93 / 82 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Marta Balcerowska

Źródło: MOCOWOC

Zdjęcia: Mocowoc, winnerpharm.com

Polecamy Ci również

Zobacz także