Składniki:
- jajko,
- szklanka mąki,
- 2 szklanki wody,
- 1-2 łyżeczki cukru,
- 1-2 łyżki oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smarowania gofrownicy,
- jeżyny,
- szklanka mleka,
- śnieżka.
Sposób przygotowania:
Jajko, wodę i mąkę miksujemy ze sobą i następnie dodajemy cukier, szczyptę soli, olej i proszek do pieczenia. Ze zmiksowanych składników powinniśmy uzyskać gęste lejące ciasto o konsystencji zbliżonej do ciasta naleśnikowego. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem i pieczemy gofry. W między czasie zimne mleko i śnieżkę ubijamy na gęstą bitą śmietanę. Na ciepłe gofry nakładamy bitą śmietanę i jeżyny. Gofry są natychmiast gotowe do podania.