Gofry z jeżynami i bitą śmietaną

Gofry z jeżynami i bitą śmietaną

gofrySkładniki:

  • jajko,
  • szklanka mąki,
  • 2 szklanki wody,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smarowania gofrownicy,
  • jeżyny,
  • szklanka mleka,
  • śnieżka.

Sposób przygotowania:

Jajko, wodę i mąkę miksujemy ze sobą i następnie dodajemy cukier, szczyptę soli, olej i proszek do pieczenia. Ze zmiksowanych składników powinniśmy uzyskać gęste lejące ciasto o konsystencji zbliżonej do ciasta naleśnikowego. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem i pieczemy gofry. W między czasie zimne mleko i śnieżkę ubijamy na gęstą bitą śmietanę. Na ciepłe gofry nakładamy bitą śmietanę i jeżyny. Gofry są natychmiast gotowe do podania.

Oceń artykuł
4,20 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: rachelraydaphne.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także