Głóg – zdrowe owoce jesieni

Głóg – zdrowe owoce jesieni

Niegdyś owoców głogu robiono nalewki i napary. Te ostatnie były doskonałe w leczeniu chorób serca i nadciśnienia. Dziś głóg jest przede wszystkim rośliną ozdobną.

Uprawa i wykorzystanie głogu

Te wysokie krzewy i niewielkie drzewa o szerokiej, gęstej koronie najpiękniej wyglądają w czasie kwitnienia, w czerwcu. Mają silnie pachnące białe lub różowe kwiaty, zebrane w małe grona. Odmiany ozdobne, którymi obsadza się ulice i skwery, najczęściej nie owocują. Jeśli chcielibyśmy pójść śladami naszych babć i zrobić nalewkę, musimy wybrać głóg jednoszyjkowy.
Jego czerwone owoce dojrzewają w sierpniu. Długo utrzymują się na gałązkach, nawet do późnej jesieni. Jeszcze kilkanaście lat temu z głogów formowano żywopłoty i szpalery, w czerwcu sadzi się je pojedynczo. Warto jednak wrócić do dawnych metod, gdyż rośliny te doskonale znoszą przycinanie i świetnie się rozkrzewiają. Mają też inne zalety: są mało wymagające – jeśli tylko zapewnimy im dobrą ziemię i nasłonecznione miejsce, na pewno będą dobrze rosły. Nie potrzebują przy tym specjalnych zabiegów. I nie zmarnieją w zimie, bo są odporne na mrozy.

Poznaj też: Zdrowe owoce dzikich krzewów - idealne na jesienne przetwory

Nalewka z owoców głogu

Dojrzałe owoce (1 kg) umyć, osuszyć i zalać spirytusem (0,5 l). Zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na 5 tygodni. Następnie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem (0,5 kg). Po 2 tygodniach zlać syrop z owoców i połączyć go ze spirytusem, którym przedtem zalano owoce. Dodać przegotowaną wodę (125 ml), zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Izabella Sieńko-Holewa

Źródło: polskatimes.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także