Gazpacho w ogórkach

Gazpacho w ogórkach

Składniki:

  • 3-4 kromki czerstwej bagietki lub bułki,
  • ½ kg pomidorów,
  • ½ kg czerwonej papryki,
  • 2-3 szt. średniej wielkości ogórków,
  • cebula,
  • 5-6 łyżek oliwy,
  • 2-3 łyżki octu winnego lub sok z cytryny,
  • sól, pieprz, świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

Czerstwą bagietkę musimy wcześniej namoczyć. Pomidory obieramy ze skórki i podobnie jak paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Całość miksujemy zaczynając od odciśniętej z wody bułki połączonej z oliwą i octem a w następnej w kolejności dodajemy warzywa. Powinniśmy uzyskać gładką gęstą masę, jeśli uważamy, że jest zbyt gęsta możemy dodać soku pomidorowego i całość doprawić do smaku. Gazpacho wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki i podajemy w wydrążonych ogórkach.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także