Składniki:
- 3-4 kromki czerstwej bagietki lub bułki,
- ½ kg pomidorów,
- ½ kg czerwonej papryki,
- 2-3 szt. średniej wielkości ogórków,
- cebula,
- 5-6 łyżek oliwy,
- 2-3 łyżki octu winnego lub sok z cytryny,
- sól, pieprz, świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
Czerstwą bagietkę musimy wcześniej namoczyć. Pomidory obieramy ze skórki i podobnie jak paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Całość miksujemy zaczynając od odciśniętej z wody bułki połączonej z oliwą i octem a w następnej w kolejności dodajemy warzywa. Powinniśmy uzyskać gładką gęstą masę, jeśli uważamy, że jest zbyt gęsta możemy dodać soku pomidorowego i całość doprawić do smaku. Gazpacho wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki i podajemy w wydrążonych ogórkach.