Galaretka z czerwonych porzeczek na zimę

0
Czerwone porzeczki
Porzeczki są świetne na przetwory, m.in. galaretki.

Porzeczki mają bardzo dużą zawartość pektyn, że można z nich przygotować surowe galaretki. Tak przygotowane przetwory mają smak i aromat surowych owoców oraz pełną zawartość witamin i minerałów.

Galaretkę podaną w przepisie można przygotować zarówno z czerwonej, czarnej, jak i białej porzeczki lub z ich mieszanki. Możemy jej używać do ciast, kremów, lodów i deserów, ale również do kanapek, herbaty czy jako dodatek do mięs i ryb.

Składniki:

  • 1 kg owoców porzeczki czerwona, czarnej, białej lub ich mieszanki,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

Owoce obrać z szypułek, oczyścić i umyć na sicie. W dużej makutrze ucieramy owoce z cukrem, przy pomocy drewnianej kulki do ciasta, tak długo, aż wszystkie będą rozgniecione. Płynną masą owocową, napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy je i krótko pasteryzujemy (5-10 min). Zamknięte słoiczki, można przechowywać cała zimę a galaretka po otwarciu słoiczka ma stałą konsystencję.

Oceń artykuł
4,40 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także