Pyszny dodatek do ciast, naleśników, deserów, ryżu na słodko itp.
Składniki:
- 2 kg kwaśnych jabłek, mogą być gorszego gatunku,
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka cukru na szklankę soku,
- garść mięty.
Sposób przygotowania:
Jabłka podzielone na części (nie trzeba obierać i wybierać gniazd nasiennych) gotujemy
z dodatkiem wody, aż zmiękną. Jabłka zostawić na noc zawieszone w woreczku z płótna, aby dokładnie odcedzić sok. Zmierzyć objętość soku, ponownie wlać do garnka, zagotować z miętą
i dodać cukier w proporcji, jedna szklanka cukru na 1 szklankę soku. Mieszać aż cukier się rozpuści, a sok odrobinę zgęstnieje (około 10 minut). Gorący wlewać do wyparzonych słoiczków
i natychmiast zakręcać. Można pasteryzować 5-10 min lub przechowywać w lodówce.