Galaretka jabłkowo miętowa

Galaretka jabłkowo miętowa

Pyszny dodatek do ciast, naleśników, deserów, ryżu na słodko itp.

jabłkaSkładniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek, mogą być gorszego gatunku,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru na szklankę soku,
  • garść mięty.

Sposób przygotowania:

Jabłka podzielone na części (nie trzeba obierać i wybierać gniazd nasiennych) gotujemy
z dodatkiem wody, aż zmiękną. Jabłka zostawić na noc zawieszone w woreczku z płótna, aby dokładnie odcedzić sok. Zmierzyć objętość soku, ponownie wlać do garnka, zagotować z miętą
i dodać cukier w proporcji, jedna szklanka cukru na 1 szklankę soku. Mieszać aż cukier się rozpuści, a sok odrobinę zgęstnieje (około 10 minut).  Gorący wlewać do wyparzonych słoiczków
i natychmiast zakręcać. Można pasteryzować 5-10 min lub przechowywać w lodówce.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Wielka Księga Ziół

Zobacz także