Fizz to lekko gazowany napój o niewielkiej zawartości alkoholu, który bez trudu możemy przygotować samodzielnie. Napój jest smaczny i świetnie gasi pragnienie.
Podaje się go po schłodzeniu lub z dodatkiem lodu. Ciekawie wygląda podany z mrożonymi lub świeżymi owocami. Kwiaty czarnego bzu, które użyjemy do jego przygotowania, zbieramy w suche słoneczne dni.
Składniki:
- 20 baldachów kwiatu czarnego bzu,
- 5 i ½ l wody,
- 3 i ½ szklanki cukru,
- 1 cała cytryna (ze skórką),
- 2 duże łyżki dobrego octu winnego.
Przygotowanie:
Wyparzyć odpowiednio duże naczynie, wlać do niego zagotowaną wodę, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Gdy woda z cukrem ostygnie, dodać do niej sok i skórkę z całej cytryny, ocet winny
i kwiaty czarnego bzu.
Naczynie przykryć sterylną gazą lub wyjałowionym płótnem i pozostawić na 24 godziny. Następnie roztwór przecedzić i zleć do butelek. Nie pasteryzować!
Fizz jest gotowy do spożycia po upływie 14 dni. Podawać schłodzony.