Filety drobiowe nadziewane porzeczkami

Filety drobiowe nadziewane porzeczkami

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka

farsz

  • 30 dag czerwonych porzeczek,
  • czerwona cebula,
  • papryczka chili,
  • ½  pęczka mięty,
  • cukier, sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju i łyżka masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Porzeczki obieramy z szypułek myjemy na sicie i pozostawiamy by osączyły się z wody. Kroimy drobno cebulę i papryczkę chili. Pierś kurczaka dzielimy na podłużne filety, ostrym nożem robimy w nich kieszenie na farsz. Porzeczki z cebulą, papryczką i miętą, oprószyć szczyptą cukru, solą i pieprzem i tak powstałym farszem nadziać filety. Najwygodniej jest spiąć filety wykałaczkami, by farsz nie wypłynął podczas pieczenia, na koniec oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju  z  masłem. Mięso przekładamy do żaroodpornego  naczynia i pieczemy w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez 25-30 minut. Faszerowane filety podajemy pokrojone w plastry z ziemniakami i surówkami.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także