Feta w aromatycznej zalewie z rozmarynem

Feta w aromatycznej zalewie z rozmarynem

feta z rozmarynemSkładniki:

  • 25 dag sera feta,
  • 3-4 ostre papryczki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwki,
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • bazylia, tymianek, szałwia, mięta, cząber, lebiodka i lawenda lub gotowe zioła prowansalskie,
  • szklanka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ser feta kroimy w dość dużą kostkę i wkładamy do wyparzonego słoiczka. Papryczki obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w paski, czosnek obieramy i kroimy w plastry lub kostkę. Zioła myjemy i szatkujemy. Jeśli mamy pod ręką tylko zioła suszone, wrzucamy je bezpośrednio do słoika. Wszystkie składniki wraz z fetą, układamy warstwami w słoiczku, całość zalewamy oliwą, słoiczek zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni. W tym czasie codziennie lekko wstrząsamy słoiczkiem, by zioła uwolniły swój smak i aromat. Feta w zalewie ziołowej jest pyszną przystawką lub dodatkiem do sałatek.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: riverfarmri.com

Polecamy Ci również

Zobacz także