Składniki:
- 25 dag sera feta,
- 3-4 ostre papryczki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- oliwki,
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
- bazylia, tymianek, szałwia, mięta, cząber, lebiodka i lawenda lub gotowe zioła prowansalskie,
- szklanka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ser feta kroimy w dość dużą kostkę i wkładamy do wyparzonego słoiczka. Papryczki obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w paski, czosnek obieramy i kroimy w plastry lub kostkę. Zioła myjemy i szatkujemy. Jeśli mamy pod ręką tylko zioła suszone, wrzucamy je bezpośrednio do słoika. Wszystkie składniki wraz z fetą, układamy warstwami w słoiczku, całość zalewamy oliwą, słoiczek zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni. W tym czasie codziennie lekko wstrząsamy słoiczkiem, by zioła uwolniły swój smak i aromat. Feta w zalewie ziołowej jest pyszną przystawką lub dodatkiem do sałatek.