Fenkuł z sosem Roquefort

0
Fenkuł z sosem Roquefort

fenkułSkładniki na 4 porcje:

  • 4 bulwy fenkułu,
  • woda,
  • 2-3 łyżki masła,
  • ¼ szk. mąki,
  • szk. mleka,
  • ¾ szk. startego sera roquefort,
  • łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Bulwy fenkułu kroimy wzdłuż na pół i gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną (około 15 minut)
i odcedzamy. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, następnie energicznie mieszając, stopniowo dodajemy mleko i ½ szk. wywaru z fenkułu, aż powstanie gęsty gładki sos. Cały czas mieszając
i pilnując by sos nie wrzał, dodajemy starty ser i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sosem polewamy ułożone na półmisku ugotowane bulwy, dla dekoracji posypujemy je liśćmi fenkułu i podajemy na stół.

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także