Fenkuł, czyli koper włoski - jak go uprawiać i wykorzystywać

Fenkuł, czyli koper włoski - jak go uprawiać i wykorzystywać

fenkuł - koper włoskiFenkuł - to smaczne warzywo niedawno zagościło na polskich stołach. W zależności od odmiany może mieć słodszy lub ostrzejszy smak, jednak zawsze wyczuwa się w nim nutę anyżu.

Kulinarne walory fenkułu na południu Europy upowszechnili szesnastowieczni benedyktyni. Warzywo należy do rodziny selerowatych i jest blisko spokrewnione z koprem, pietruszką i marchwią. Ma długie, pierzaste liście, dorasta do 2 m wysokości. W kuchni wykorzystywać można wszystkie części – również liście i łodygi. Koper włoski uprawia się jednak przede wszystkim dla smacznej, dużej cebuli, w polskim klimacie osiągającej wagę nawet 400 g.
Przepis na koper włoski w ogrodzie jest najprostszy z możliwych – zasiać, podlewać, zebrać. Fenkuł jest łatwy w uprawie i nie wymaga żadnej pielęgnacji.

Sprawdź też: Przepis na tartę fenkułową

Uprawa fenkułu

Stanowisko dla fenkułu powinno być słoneczne. W cieniu rośliny rosną gorzej i mają mniejsze cebule. Warzywo nie ma specjalnych wymagań w stosunku do podłoża, jednak najlepiej rośnie na glebie próchnicznej, zasobnej w składniki pokarmowe. Ziemia nie może być ani zbyt lekka ani za ciężka. Stanowisko dla fenkułu sianego wiosną najlepiej przygotować jesienią, gdyż roślin nie powinno sadzić się w ziemi świeżo zasilonej nawozami organicznymi, bo sprzyja to rozwojowi chorób grzybowych. Ziemię warto przekopać, odchwaścić i obficie nawieźć kompostem, torfem i obornikiem. Jeśli jest zbyt ciężka, napowietrzyć piaskiem i drobnym żwirem. Nie wolno zapomnieć o porcji wapna, jako że koper włoski lubi zasadowy odczyn podłoża. Dzięki temu, między fenkułem dobrze rośnie sałata – rośliny mają podobne wymagania. W czasie wegetacji należy dbać o stałą, jednak niezbyt wysoką wilgotność podłoża. Wystarczy umiarkowanie podlewać koper co 3-4 dni. Fenkuły wymagają kilkuletniej przerwy w uprawie w jednym miejscu, dlatego należy im regularnie, najlepiej co rok, zmieniać stanowisko w ogrodzie. Posiane w tym samym miejscu rok po roku rosną słabiej i zapadają na choroby.

Zobacz też: Jak ugotować zupę z fenkuła

fenkuł - cebulaSianie i zbiory fenkułu

Sianie fenkułu można rozpocząć już w połowie kwietnia i kontynuować do połowy lipca. Dzięki temu przez całe lato i jesień będziemy mieli świeży koper włoski. Nasiona wysiewa się bezpośrednio na stanowiska docelowe na głębokość ok. 2 cm. Nie należy fenkułu siać zbyt gęsto (co ok. 20 cm), gdyż jest to spora roślina. Jeśli siewki wzejdą gęściej, będą wymagały przerwania, gdyż inaczej rośliny nie stworzą dorodnych cebul. Od połowy maja można również sadzić rozsadę (kupioną w sklepie ogrodniczym lub pozyskaną samodzielnie z kwietniowego siewu w inspekcie) w rozstawie 20 x 30 cm. Regularnie podlewany fenkuł rośnie bardzo szybko, zwłaszcza w ciepłe, słoneczne lato przypominające klimat śródziemnomorski, naturalny dla kopru włoskiego. Od połowy lata do końca września będzie można zbierać fenkuły. Gdy fenkuł ma dorodne, zielone liście i dobrze zgrubiałą cebulę należy go zerwać. Nie warto zbytnio zwlekać ze zbiorem, gdyż koper włoski w miarę starzenia rośliny szybko traci swój charakterystyczny, anyżowy aromat i staje się mniej smaczny. Cebule kopru włoskiego można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez dwa tygodnie. Roślinę można również uprawiać w donicach i skrzyniach na balkonie. W polskim klimacie najlepiej sprawdzają się odmiany Vulgare o drobnych, ostrych w smaku owocach oraz Dulce, rodząca większe cebule o jaśniejszym kolorze i słodkawym smaku.

Oceń artykuł
4,63 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Katarzyna Dolniak

Zdjęcia: pl. wikipedia.org, fot. Ciwi, pl.wikipedia.org, fot. Carsten Niehaus

Data publikacji: 14.12.2010

Polecamy Ci również

Zobacz także