Fasola szparagowa sprzed domu

0
Fasola szparagowa

Fasola tyczna, w przeciwieństwie do fasoli wielkokwiatowej, charakteryzuje się miłym, choć specyficznym zapachem. Zobacz, jak uprawiać fasolę szparagową.

To smaczne, niskokaloryczne warzywo jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, a w dodatku, nawet surowa nadaje się do sałatek. Ugotowana stanowi doskonałe urozmaicenie sezonowej diety.

Warto wiedzieć: Jakie rośliny warto sadzić razem, a jakich połączeń unikać?

Stanowisko i uprawa fasolki szparagowej

Fasola tyczkowa oprócz tego, że owocuje przez całe lato, wygląda niezwykle atrakcyjnie, zwłaszcza jeśli zostanie posadzona w efektownym pojemniku i poprowadzona na linkach. My proponujemy posadzenie fasoli w rustykalnej beczce i poprowadzenie jej po spiętych na górze gałązkach wierzby lub brzozy. Zielone fasolowe liście pięknie będą kontrastować z białymi, różowymi, a czasem nawet szkarłatnymi kwiatami pojawiającymi się na roślinie przez cały sezon. Odmiany pnące fasoli produkują strączki w mniejszych wprawdzie ilościach niż odmiany karłowe, ale za to sukcesywnie przez całe lato. Nasiona fasoli powinno się wysiewać w kwietniu w pomieszczeniu, ale doświadczeni działkowcy, by uzyskać ciągle młode strączki, sieją fasolę partiami, co dwa tygodnie przez cały sezon, aż do połowy sierpnia. Fasolę podlewamy obficie i nawozimy regularnie (po raz pierwszy w szóstym tygodniu od zasiania) nawozem bogatym w potas. Stawiamy pojemnik z fasolką tyczkową w miejscu słonecznym i osłoniętym od wiatru, ponieważ roślina go nie lubi. Młode i soczyste strączki zbieramy regularnie, co pobudza roślinę do produkcji nowych. Najsmaczniejsze są świeżo zebrane delikatne i chrupiące strączki.

Przeczytaj: Pomidory i ogórki z własnej szklarni

Polecane odmiany fasolki szparagowej

Do wyboru mamy dużą różnorodność odmian fasoli szparagowej. Na przykład Blue Lake wydaje niewielkie grona okrągłych strączków, delikatnych i co najważniejsze bezłykowych. Również bezłykowe, ale w przeciwieństwie do poprzednika ogromne, bo dorastające do 25 cm długości strąki wydaje odmiana Kwintus. Mają one charakterystyczny smak i specyficzne, nasienne wybrzuszenia. Ich długości dorównuje jedynie odmiana Hunter. Strąki odmiany Musica są długie, żółte i spłaszczone, a Purple Wonder rodzi strąki koloru purpurowo-fioletowego. Odmiana Kentucky Wonder rodzi grona mięsistych, prostych i bardzo smacznych fasolowych strąków.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Katarzyna Ciesielska

Zdjęcia: fotolia.com

Polecamy Ci również

Zobacz także