Egzotyczne owoce z doniczki

Egzotyczne owoce z doniczki

W ostatnim czasie coraz chętniej podejmujemy się doniczkowej uprawy owocowych roślin egzotycznych. Okazuje się bowiem, że nie jest to bardzo trudne, o ile poznamy bliżej wymagania danego gatunku.

Oczywiście największą satysfakcję będziemy mieli wtedy, kiedy na naszej roślinie pojawi się upragniony owoc, dlatego warto jest zapewnić jej jak najodpowiedniejsze warunki. Nasze doświadczenia w tym zakresie rozpoczęły się do cytrusów i niejednokrotnie udaje się nam zjeść już własną cytrynę, mandarynkę czy kumkwata. Dlatego teraz warto sięgnąć po inne smaczne owoce, które też możemy sobie sami wyhodować.

Awokado z pestki

Jednym z nich jest na pewno awokado, czyli smaczliwka (Persea Scheffer). Ten smaczny i niezwykle wartościowy owoc możemy wyhodować z pestki, która zostanie nam po zjedzeniu owoców zakupionych w sklepie. Umieszczamy ją do połowy w wilgotnym podłożu na bazie piasku, tak by szersza część wystawała ponad ziemię. Trzymamy doniczkę w miejscu osłoniętym od słońca i regularnie, ale niezbyt obficie podlewamy. Kiedy pestka pęknie i zaczną pojawiać się pędy, przenosimy sadzonkę w miejsce nieco bardziej widne. Roślina posiada ładne, zielone, błyszczące, skórzaste liście, o lancetowatym kształcie. Są dość długie, bo mają ok. 20 cm. W naturze jest drzewem, dorastającym nawet do 20 m wysokości. W doniczce nie osiągnie oczywiście takich rozmiarów, ale 2-3 m to też nie jest mało, dlatego nadaje się przede wszystkim do dużych pomieszczeń. Jej wzrost można nieco ograniczyć przez cięcie, które spowoduje rozkrzewienie pędów.

Dowiedz sięJak uprawiać w domu awokado z pestki

Ważnym warunkiem powodzenia uprawy jest dostateczna ilość światła oraz wilgoci w powietrzu i podłożu. Awokado będzie źle rosnąć, a nawet może chorować w miejscu zbyt cienistym lub jeśli ma wokół siebie suche powietrze. W okresie wegetacji regularnie roślinę zraszajmy, a doniczkę ustawiamy na podstawce z keramzytem nasiąkniętym wodą. W tym okresie pilnujmy też, aby podłoże było wilgotne, ale nigdy mokre, a temp. nie była niższa niż 21-24 °C. Ważne też jest systematyczne dokarmianie rośliny, najlepiej nawozami długo działającymi, gdyż jest dość „żarłoczna”. Z tego powodu potrzebuje również bardzo żyznego, zasobnego w składniki pokarmowe i jednocześnie lekkiego podłoża. Awokado oczekuje też okresu zimowego spoczynku. Powinno wtedy przebywać w widnym pomieszczeniu o temp. ok. 15-18 °C. W tym czasie ograniczamy podlewanie i zaprzestajemy nawożenia. W odpowiednich warunkach zakwita po ok. 5-6 latach. Kwiaty są samopylne, więc powinny bez kłopotu zawiązać owoce. Okres ich dojrzewania jest jednak długi i może trwać nawet pół roku.

Granat w doniczce

Kolejnym egzotycznym przysmakiem z doniczki może być granat, czyli granatowiec właściwy (Punica granatum L.). Świeże nasiona po dojrzeniu pozbawiamy miąższu i wysiewamy wiosną do wilgotnego podłoża. W innym terminie potrzebują zabiegów stratyfikacji (nasiona należy przemieszać z wilgotnym piaskiem lub torfem i przechowywać w temperaturze +5ºC, z dostępem tlenu). To znacznie niższa roślina niż awokado, w naturze dorasta jedynie do 2-4 m, a w doniczce osiąga 1,5-2 m. Granaty mają zielone, lancetowate i dość miękkie liście, które wyrastają na gałązkach rzadko pokrytych niewielkimi cierniami. Granaty mają pokrój luźnego krzewu, dlatego dobrze jest przycinać gałązki, żeby lepiej uformować roślinę. Jednak jeśli chcecie doczekać się kwiatów i owoców, pamiętajcie, że tworzą się one na pędach jednorocznych, więc z cięciem starszych egzemplarzy należy być ostrożnym. Na roślinie pojawiają się kwiaty męskie i żeńskie, więc dla pewności zawiązania owoców, warto je zapylać pędzelkiem.

Przeczytaj również: Cytrusy jako ozdoba tarasów i balkonów



Granat jest znacznie łatwiejszy w uprawie niż awokado. Jak większość roślin egzotycznych lubi ciepło i słońce, dlatego powinno stać w bardzo widnym miejscu. Jednak lepiej niż inne rośliny znosi suche powietrze oraz chwilowe przesuszenie podłoża. Podlewamy go więc umiarkowanie ale regularnie i nie dopuszczamy do zalania. Oczekuje ziemi stosunkowo lekkiej i dość żyznej, choć w nieco słabszej też sobie poradzi. Wymaga okresu spoczynku w warunkach podobnych do warunków awokado, tylko w nieco niższej temp. najlepiej ok. 10°C. Na ten czas zrzuca liście. Kwitnie i owocuje nawet po 1-2 latach uprawy.

Oliwka na parapecie

Jeśli jesteś natomiast amatorem oliwek, to też możesz spróbować je sobie wyhodować samodzielnie. Oliwka europejska (Olea europaea), to wprawdzie niemała roślina, gdyż w naturze osiąga ok. 12 m wysokości, a w doniczce 2-3 m. Wzrost można korygować przez przycinanie i formowanie, gdyż dobrze znosi te zabiegi. Posiada lancetowate, wąskie, pokryte włoskami liście, zielone u góry szarosrebrzyste od spodu. Pestki szybko tracą żywotność, więc trzeba je wysiać zaraz po nabyciu.

Oliwka jest stosunkowo łatwa w uprawie. Oczekuje stanowiska jasnego, choć zniesie niewielki półcień. Najlepsza temperatura w okresie wegetacji to ok. 21-24°C. Oliwka wymaga umiarkowanego podlewania i jest wrażliwa na zalanie, ale nie należy też jej systematycznie przesuszać. Oczekuje ziemi o zasadowym lub obojętnym pH, żyznej i zasobnej oraz regularnego dokarmiana w okresie wegetacji. Podobnie jak inne opisane owoce, potrzebuje okresu spoczynku zimowego. Należy jej zapewnić warunki, podobne jak u granatów, czyli miejsce widne o temp. 8-10°C. Jeśli nie zapewnimy jej tego okresu, nie będzie kwitła.

Jeżeli więc jesteście amatorami ciekawych upraw i smacznych owoców, warto spróbować hodowli interesujących, egzotycznych roślin, szczególnie tych, które obdarzą was pysznymi owocami.

 

Oceń artykuł
4,80 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także