Dżem z miechunki

Taki dżem jest świetnym dodatkiem do ciast, galaretek lodów i deserów, ma bowiem oryginalny smak
i niepowtarzalny aromat.

Składniki:

  • szk. obranych owoców miechunki,
  • ½  szklanki cukru,
  • ½  szklanki soku ananasowego lub wody,
  • sok z ½ cytryny,
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

Obrane i umyte jagody miechunki, gotujemy w garnku o grubym dnie z dodatkiem cukru, by owoce nie przypalały się, należy dodać do nich trochę wody, a jeszcze lepiej soku z ananasa, który podkreśli ananasowy smak samej miechunki. Owoce szybko się rozgotowują, ale można je też rozgnieść łyżką. Po około 20-30 minutach, gdy owoce po odparowaniu wody i soku, będą miały konsystencję konfitury, można dodać do nich startą skórkę pomarańczy, doprawić sokiem z cytryny do smaku i gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiczki pasteryzuje się 5-10 minut lub przechowuje w lodówce.

Oceń artykuł
4,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także