Dżem z jarzębiny i jabłek

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • ½  kg cukru,
  • ½ szk. wody,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

Zebrane najlepiej po przymrozkach lub przemrożone w zamrażalniku owoce jarzębiny obrać
z szypułek, opłukać na sicie i odsączyć z wody. W garnku z grubym dnem gotujemy na małym ogniu, zalaną odrobiną wody jarzębinę, tak długo, aż owoce zaczną pękać. Wówczas dosypujemy do owoców cukier i mieszamy aż się rozpuści. W między czasie myjemy, obieramy i kroimy na cząstki jabłka, bez gniazd nasiennych, dorzucamy je do jarzębiny i smażymy na małym ogniu do miękkości z dodatkiem goździków. Całość trzeba od czasu do czasu, delikatnie przemieszać, by dżem się nie przypalił. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiczki, zamykamy je natychmiast, a słoiki pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: grown-at-home.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także