Dżem jeżynowy - przepis

Dżem z jeżyn możemy dodawać do ciast, gofrów, naleśników czy kanapek. Owoce przeznaczone do przetworów powinny być zdrowe, dojrzałe i świeże.

Składniki:

  • Jeżyny i cukier w proporcjach 3:1

Sposób przygotowania:

Umyte i osączone na sicie jeżyny, przekładamy do płaskiego naczynia z grubym dnem, zasypujemy cukrem i odstawiamy w chłodne miejsce, na kilka godzin, by puściły sok. Dusimy we własnym soku, na bardzo małym ogniu. Można też kilkukrotnie zagotowywać je i odstawiać z ognia, by odparowały wodę. Piana, która powstaje na wierzchu zdejmujemy drewnianą łyżką. Gdy jeżyny rozpadną się, a woda odparuje i sok zagęści się, możemy przekładać je do wyparzonych słoiczków, które pasteryzujemy przez 5-10 minut.
Wersja dla niecierpliwych: Jeżyny miksujemy, dodajemy cukier żelujący zagotowujemy i jeszcze gorący przekładamy do słoików, natychmiast zakręcamy i dla pewności słoiki pasteryzujemy 5-10 minut.

Oceń artykuł
3,17 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: wizardrecipes.com

Polecamy Ci również

Zobacz także