Dynia, kabaczek, cukinia, patison - rośliny dyniowate na jesień

4
Dynia, kabaczek, cukinia, patison - rośliny dyniowate na jesień
Dynia, kabaczek i cukinia to warzywa jesieni, które są zmaczne i zdrowe.

Rosną na każdym podłożu i w każdych warunkach. Zawierają dużo witaminy B, C, PP i prowitaminę A oraz wiele soli mineralnych. Warto więc pomyśleć o ich uprawie w przydomowym ogródku.

Uprawa roślin dyniowatych w ogrodzie

Dynia, kabaczek, cukinia i patison są ze sobą botanicznie ściśle spokrewnione. Dokładnie mówiąc, są odmianami dwóch gatunków dyni – olbrzymiej i zwyczajnej. Są to rośliny łatwe w uprawie, bujnie rosną i owocują nawet uprawiane w pojemnikach i prowadzone na linkach. Należy je siać dość późno (w drugiej połowie maja), gdyż są wrażliwe na wiosenne przymrozki, nie lubią też przesadzania.

Zobacz: Jak uprawiać ogórki - na sałatkę i do kiszenia

Dlatego też nie radzi się kupowania rozsad tych roślin. Najłatwiejszym sposobem rozmnażania roślin dyniowatych jest tzw. siew gniazdowy –  polega on na sianiu w jednym miejscu 3–4 nasion, a gdy roślinki mają 4 liście pozostawia się najsilniejszą z nich, resztę usuwając (najlepiej nożyczkami, ponieważ wyrywanie może uszkodzić system korzeniowy pozostałych).

Pielęgnacja dyniowatych polega na odchwaszczaniu, podlewaniu i zasilaniu ich nawozem wieloskładnikowym. Pierwsze zasilanie stosujemy, gdy pojawiają się kwiaty, następne po każdym zbiorze owoców.

Zbiory z uprawy roślin dyniowatych

Jeśli zależy nam na dużych owocach w trakcie wzrostu należy usuwać część zawiązków. Wielkość owoców może mieć jednak znaczenie jedynie w przypadku dyni. Natomiast w przypadku, cukinii, kabaczków i patisonów, ważniejsza dla jakości owoców jest częstotliwość zbiorów. Najsmaczniejsze owoce cukinii mają 12 cm, kabaczki mogą dorastać do 20 cm, ale do nadziewania nadają się te o średnicy 6–9 cm. Jedynie owoce dyni zbieramy dojrzałe jesienią, gdy zasycha szypułka, która łączy owoc z rośliną.

Przeczytaj też: Jak uprawiać cukinię

Godne polecenia odmiany dyni olbrzymiej to Bambino i Melonowa żółta. Na uwagę zasługują też kabaczek Krzaczasty Bezrozłogowy i Cocozelle von Trypolis, oraz cukinia Elite i Hybride Zucchini.

Cukinie, kabaczki, patisony i dynie zawierają dużą ilość witamin: B1, B2, C, PP i prowitaminę A oraz sole mineralne – głownie żelazo, fosfor i wapń. Warzywa z rodziny dyniowatych można podawać na surowo w sałatkach i surówkach, zapiekać, nadziewać, a także przygotowywać z nich zupy, ciasta i desery. Stanowią ciekawe uzupełnienie diety.

Polecamy: Przepis na zupę z dyni

Oceń artykuł
4,00 / 12 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Maria Walicka

Polecamy Ci również

Zobacz także