Dynia, kabaczek, cukinia, patison - rośliny dyniowate na jesień

4
Dynia, kabaczek, cukinia, patison - rośliny dyniowate na jesień

Rosną na każdym podłożu i w każdych warunkach. Zawierają dużo witaminy B, C, PP i prowitaminę A oraz wiele soli mineralnych. Warto więc pomyśleć o ich uprawie w przydomowym ogródku.

Uprawa roślin dyniowatych

Dynia, kabaczek, cukinia i patison są ze sobą botanicznie ściśle spokrewnione. Dokładnie mówiąc, są odmianami dwóch gatunków dyni – olbrzymiej i zwyczajnej. Są to rośliny łatwe w uprawie, bujnie rosną i owocują nawet uprawiane w pojemnikach i prowadzone na linkach. Należy je siać dość późno (w drugiej połowie maja), gdyż są wrażliwe na wiosenne przymrozki, nie lubią też przesadzania. Dlatego też nie radzi się kupowanie rozsad tych roślin. Najłatwiejszym sposobem rozmnażania roślin dyniowatych jest tzw. siew gniazdowy –  polega on na sianiu w jednym miejscu 3-4 nasion, a gdy roślinki mają 4 liście pozostawia się najsilniejszą z nich, resztę usuwając (najlepiej nożyczkami, ponieważ wyrywanie może uszkodzić system korzeniowy pozostałych).
Pielęgnacja dyniowatych polega na odchwaszczaniu, podlewaniu i zasilaniu ich nawozem wieloskładnikowym. Pierwsze zasilanie stosujemy, gdy pojawiają się kwiaty, następne po każdym zbiorze owoców.

Zbiory warzyw

Jeśli zależy nam na dużych owocach w trakcie wzrostu należy usuwać część zawiązków. Wielkość owoców może mieć jednak znaczenie jedynie w przypadku dyni. Natomiast w przypadku, cukinii, kabaczków i patisonów, ważniejsza dla jakości owoców jest częstotliwość zbiorów. Najsmaczniejsze owoce cukinii mają 12 cm, kabaczki mogą dorastać do 20 cm, ale do nadziewania nadają się te o średnicy 6-9cm. Jedynie owoce dyni zbieramy dojrzałe jesienią, gdy zasycha szypułka, która łączy owoc z rośliną.

Godne polecenia odmiany dyni olbrzymiej to Bambino i Melonowa żółta. Na uwagę zasługują też kabaczek Krzaczasty Bezrozłogowy i Cocozelle von Trypolis, oraz cukinia Elite i Hybride Zucchini.

Cukinie, kabaczki, patisony i dynie zawierają dużą ilość witamin; B1, B2, C, PP i prowitaminę A oraz sole mineralne – głownie żelazo, fosfor i wapń. Warzywa z rodziny dyniowatych można podawać na surowo w sałatkach i surówkach, zapiekać, nadziewać, a także przygotowywać z nich zupy, ciasta i desery. Stanowią ciekawe uzupełnienie diety.

Oceń artykuł
3,90 / 10 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Maria Walicka

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także