Durian – najbardziej śmierdzący owoc świata. Jakie ma właściwości i jak go jeść

0
Durian - całe owoce
Durian słynie jako "najbardziej śmierdzący owoc świata". Ale jest też uważany za przysmak.

Durian jest niewątpliwie jednym z najbardziej oryginalnych owoców, z jakie możemy zjeść. Pomimo tego, że cuchnie, jego miąższ jest uważany za przysmak. Przedstawiamy duriany.

Jeśli wydaje nam się, że egzotyczne owoce, których dostępność w naszym kraju jest obecnie bardzo duża, nie mają już przed nami większych tajemnic, jesteśmy w błędzie. Na świecie są bowiem takie owocowe oryginały, które swoimi właściwościami, wyglądem lub smakiem zaskoczą każdego, kto wcześniej nie miał z nimi do czynienia.

Zobacz zdjęcia

Miąższ owocu durianu

Miąższ durianów, szczególnie mocno dojrzałych, ma bardzo nieprzyjemny zapach. Jednak smak jest uważany za przyjemny.

Christopher1710 - pixabay.com
Drzewo durian właściwy

Duriany są duże, ciężkie i rosną na wysokich drzewach. Dlatego spadajace owoce są wyjątkowo niebezpieczne.

Reginaphotos - pixabay.com
Duriany w sklepie

Świeżych durianów możemy spróbować przede wszystkim w krajach ich pochodzenia. W Polsce można spotkać m.in. duriany w puszcze.

Photosforyou - pixabay.com
Wypieki z durianem

Duriany można jeść na surowo, albo dodawać do różnych potraw i deserów.

PuffCegoh - pixabay.com
Durian

Ze względu na zapach durianów nie wolno wnosić do budynków publicznych, na pokład samolotów i do wielu hoteli.

Bluebeens - pixabay.com
Durian - miąższ

Durian zawiera witaminy i cenne minerały. Pomaga też m.in. w problemach z trawieniem.

Clairewu - pixabay.com

Owoc duriana właściwego

Jednym z bardziej zaskakujących owoców jest między innymi durian, ze względu na swoje szczególne właściwości nazywany „cuchnącym królem owoców” lub „najniebezpieczniejszym owocem świata”. Durian zasłużył na oba te przydomki, co jednak nie przeszkadza mu być jednocześnie niezwykle cenionym i popularnym przysmakiem w krajach swojego pochodzenia.

Duriany pochodzą z wielkich drzew (wys. ok. 30-40 m), nazywanych durianami właściwymi. Rosną one południowo-wschodniej Azji drzew, m.in. w Indonezji.

Poznaj też: Marakuję. Co to za owoc i dlaczego warto go jeść

Durian - owoc, który może zabić

Owoce durianów należą do grona największych owoców świata, gdyż mogą osiągać ok. 40 cm długości i 4 kg wagi. Są duże, owalne i zielonkawe lub brązowe, a ich skórkę pokrywają liczne kolce. Kiedy wielki, kolczasty owoc spada z tak wysokiego drzewa jakim jest durian, może stanowić poważne zagrożenie dla zwierząt i ludzi, gdyż jego uderzenie może nawet powodować śmierć. Stąd właśnie określenie „najniebezpieczniejszy owoc świata".

Do samolotu z durianem nie wsiądziesz

Dość osobliwą właściwością owoców jest także ich przykry, intensywny zapach. Warto wiedzieć, że najbardziej „śmierdzą” mocno dojrzałe lub przejrzałe owoce, zapach mniej dojrzałych i świeżych durianów nie jest tak przykry.

Jeśli cuchnący sok pobrudzi ubranie, jego nieprzyjemny zapach utrzyma się na nim jeszcze przez dłuższy czas, dlatego w wielu miejscach publicznych na terenie Azji, obowiązuje zakaz wnoszenia i spożywa durianów. Nie wolno ich też przetrzymywać na terenie niektórych hoteli oraz przewozić w samolotach.

Jakie wartości odżywcze ma durian

Ten dziwaczny, egzotyczny, cuchnący owoc skrywa jednak w swoim wnętrzu niezwykle ceniony i poszukiwany przez smakoszy, wytrawny, kremowy, żółtawy miąższ. Niektórzy porównują go do smaku delikatnego, kremowego serka śmietankowego, inni dopatrują się w nim migdałów lub orzechów, a jeszcze innym przypomina smażoną lub prażoną cebulkę.

Mimo odrażającego i obrzydliwego zapachu, kojarzonego ze starym serem pleśniowym, brudnymi skarpetkami lub nawet zepsutym mięsem, miąższ owocu ma bardzo zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy i pomaga złagodzić objawy niestrawności oraz dolegliwości związane ze spożyciem ostrych potraw.

Durian jest też skarbnicą witamin (m.in. wit. A oraz cały szereg witamin z grupy B) i minerałów (m.in. wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo), a także innych cennych związków, dlatego z powodzeniem może wzbogacić naszą dietę w wartościowe składniki odżywcze.

Polecamy też: Pomelo czyli pomarańczę olbrzymią i podpowiadamy, jak ją wyhodować

Durian – jak to się je

W Azji duriany wykorzystuje się na różne sposoby. Zdeklarowani smakosze owocu, zjadają jego miąższ na surowo, wybierając go z wnętrza owocu łyżeczką lub wprost palcami. Ale durian ma on też liczne zastosowania w kuchni, gdyż przyrządza się z niego wiele azjatyckich potraw, gotując, smażąc lub zapiekając go z różnymi dodatkami. Traktowany jest też jako surowiec do wyrobu przekąsek i cukierków. We wschodnich marketach jego miąższ możemy też dostać zafoliowany na tackach lub zapakowany z kawałkami innych, świeżych owoców i warzyw jako zdrową przekąskę.

Trzeba tylko pamiętać, aby surowych owoców nie łączyć z alkoholem, gdyż może to prowadzić do uszkodzenia wątroby.

Jak spróbować tego owocu. Durian w puszcze lub na wyjeździe

Niestety, wyjątkowo nieprzyjemny i przykry zapach owoców sprawia, że wiele osób nie jest w stanie pokonać odrazy i skusić się na smakowite wnętrze. Jeśli jednak będziemy mieć okazję nabyć świeżego duriana (np. podczas egzotycznej wyprawy Azji) i uda nam się pokonać odrazę związaną z jego zapachem, możemy mieć szansę spróbowania jednego z bardziej cenionych w krajach azjatyckich owocowych przysmaków.

Przez wzgląd na szczególny zapach durianów, w Polsce świeżych owoców raczej nie znajdziemy. Ciężko też będzie nam kupić je przez Internet, gdyż wiele firm kurierskich i urzędów pocztowych nie przyjmuje ich jako przesyłki. W sklepach z żywnością orientalną, możemy natomiast natrafić na duriany w puszkach, napoje z durianów (np. napój mleczno-kokosowy z durianem w „Kuchniach świata”) czy durianowe cukierki.

Poznaj koniecznie: 10 roślin, które wzmocnią odporność i pomogą wygrać z przeziębieniem

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także