Deser pigwy w karmelu

0
Pigwa
Deser z pigwy w karmelu jest łatwy do przygotowania.

Deser z pigwy w karmelu doskonale łączy kwaskowy i słodki smak.

Składniki na 2 porcje:

  • owoce pigwy po 2 połówki na osobę,
  • 2 szklanki cukru,
  • ¼ kostki masła,
  • sok z 4 cytryn,
  • goździki.

Sposób przygotowania:

Pigwy obieramy ze skórki i usuwamy z nich gniazda nasienne. W płaskim garnku roztapiamy masło i łączymy je z cukrem, cytryną i goździkami. Powinien powstać z tego płynny aromatyczny karmel w którym dusimy pigwy, cały czas mieszając na niewielkim ogniu, aż pigwy będą zupełnie miękkie. Podaje się je po schłodzeniu z bitą śmietaną i cynamonem.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zobacz także