Czym i jak skutecznie wyczyścić różne rodzaje grilla

0
Grill gazowy
Grill, bez względu na jego rodzaj, powinniśmy wyczyścić po każdym użyciu.

Lato to rozkwit sezonu grillowego. Warto zadbać nie tylko o to, co kładziemy na grillu, ale też… o jego stan i czystość.

Czyszczenie grilla to może mniej przyjemna część czasu spędzanego przy nim, ale konieczna do tego, żeby potrawy z grilla były smaczne i bezpieczne dla zdrowia. Różne typy grilli – węglowe, gazowe i elektryczne – wymagają różnego potraktowania. Podpowiadamy, jak czyścić i konserwować grille różnego typu, żeby służyły nam długo i zdrowo.

Polecamy też: Jaki grill ogrodowy wybrać - węglowy, gazowy, czy elektryczny

Jak czyścić i konserwować grill węglowy

O czystość grilla najlepiej zadbać niedługo po zakończeniu pieczeniu. Po każdym użyciu należy starannie wypalić resztki jedzenia, pozostałe na ruszcie. Potem, kiedy ruszt jest jeszcze ciepły (ale nie gorący), usuwamy pozostałe zanieczyszczenia. Wygodnie do tego celu użyć szczotki ze stali nierdzewnej – nadaje się ona i do stalowego, i żeliwnego rusztu. Przydadzą się także ściereczki.
– Do oczyszczenia rusztu doskonale sprawdzą się ściereczki na rolce – bardzo poręczne i łatwe w użyciu. Dzięki niezwykle chłonne, dlatego bez problemu zbiorą tłuszcz – lepiej niż używany często do tego celu ręcznik papierowy.
Czyszcząc grill nie zapominajmy też o misie na węgiel (po opróżnieniu jej z zimnego popiołu) oraz obudowie. Obudowę grilla warto przemyć, kiedy ostygnie, używając zwykłej wody z płynem do naczyń i zmywaka. Warto wybrać taki zmywak, który będzie miał mocną, poliuretanową warstwę ścierną. Dzięki temu nie porysuje powierzchni grilla, a jednocześnie – poradzi sobie z zabrudzeniami. Nie używajmy silnych środków czyszczących, szczególnie zawierających substancje ścierne, bo możemy uszkodzić lakierowaną powłokę.
 Aby grill nie rdzewiał, po zakończeniu pracy wszystkie elementy obudowy i misy grilla trzeba dokładnie osuszyć ściereczkami z wiskozy – radzi Piotr Piecha, ekspert marki Vileda.  

Szukasz ciekawych i smacznych potraw z grilla? Polecamy inspirujące przepisy na dania z grilla

Czyścimy grill gazowy

Pamiętajmy, że zanim zaczniemy czyścić grill gazowy, musimy odłączyć zasilanie gazem. Kolejny etap to rozłożenie grilla na części i ich umycie. Szczególnie starannie powinniśmy oczyścić ruszt. Resztki jedzenia zdrapujemy, wciągamy odkurzaczem, a drucianą szczotką usuwamy najcięższe zabrudzenia. Zwróćmy też uwagę na tackę, znajdująca się pod palnikami. Należy ją wysunąć i umyć, ponieważ zbierający się na niej tłuszcz może się zapalić. Jeśli grillowaliśmy już kilka razy przemyjmy też szyny aromatyzujące, osłaniające palniki. Nie zapominamy również o wyczyszczeniu elementów doprowadzających gaz. Ważne też, żeby po umyciu, osuszyć poszczególne elementy. Zaleca się też, żeby raz na rok, zaimpregnować ruszt olejem w spreju. Dzięki temu grill będzie nam służył dłużej i działał bez zarzutu.
W przypadku grilli gazowych konieczne jest też zadbanie o butlę z gazem  musi być szczelnie zakręcona i umieszczona w bezpiecznym, chłodnym i zacienionym pomieszczeniu w stabilnej pozycji.

A może grill murowany w ogrodzie? Podpowiadamy, jak zbudować grill w ogrodzie

Jak czyścić grill elektryczny

Regularnie trzeba czyścić również grill elektryczny. To nic, że pieczemy na nim bez użycia tłuszczu, a do teflonu nie przywiera jedzenie. W rzeczywistości, po każdym użyciu, na płycie pozostaje niewidoczna warstwa tłuszczu lub resztki jedzenia. Spalą się one podczas kolejnego użycia grilla, negatywnie wpływając na jakość i smak przygotowywanej właśnie potrawy.
Wybierając środki czyszczące i akcesoria do mycia płyty grilla musimy zwrócić uwagę, aby dobierać takie, które nie porysują teflonowej powierzchni i będą adekwatne do stopnia zabrudzenia płyty. Niewielkie zabrudzenia z płyty usuniemy miękką, zwilżoną wiskozową szmatką. Jeśli natomiast powierzchnia jest przypalona i mocno zatłuszczona użyjmy zmywaka, który nie rysuje delikatnych teflonowych powierzchni, np. Pur Active (posiada certyfikat DuPont). Można też wspomóc się specjalnym preparatem, który pomoże usunąć tłuste zabrudzenia – wyjaśnia Piotr Piecha.

Wprawdzie latem niechętnie myślimy o zakończeniu sezonu grillowego, ale kiedy on w końcu nastąpi – zadbamy o właściwe przechowywanie grilla. Wyczyszczony grill trzeba po prostu schować w suchym pomieszczeniu, gdzie spokojnie doczeka kolejnego smakowitego sezonu.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: Vileda

Polecamy Ci również

Zobacz także