Czosnek niedźwiedzi – dlaczego warto go jeść i co z niego zrobić [PRZEPISY]

0
Czosnek niedźwiedzi - pesto
Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa krótko. Warto go wykorzystać, tym bardziej, że jest on i pyszny, i zdrowy.

Czosnek niedźwiedzi jest sezonowym przysmakiem. A warto go jeść, bo jest równie smaczny, co zdrowy. Podpowiadamy, co można zrobić z czosnku niedźwiedziego.

Wiosna pachnąca czosnkiem niedźwiedzim

Sezon na czosnek niedźwiedzi przypada przede wszystkim na kwiecień-maj, kiedy pojawiają się młode liście (w zależności od pogody mogą pokazywać się już pod koniec marca). Wtedy są najlepsze, bo kiedy czosnek zaczyna kwitnąć, liście stają mniej aromatyczne i bardziej łykowate. Na pocieszenie warto powiedzieć, że można jeść i kwiaty czosnku niedźwiedziego – mają one ostrzejszy smak niż liście. Jadalne są także cebule, które można wykorzystywać „po sezonie” (tak jak zwykły czosnek), jednak trzeba pamiętać, że potem z uprawy będziemy mieli mniej liści.

Dowiedz się: Jak uprawiać czosnek niedźwiedzi w ogrodzie

Kupujemy czosnek niedźwiedzi

Liście czosnku niedźwiedziego osiągają od kilkunastu do nieco ponad 20 cm długości. Mają krótką łodyżkę i jajowaty kształt, ale są spiczasto zakończone. W sezonie można je kupić na targu, a jeśli mamy ogród – prowadzić uprawę czosnku niedźwiedziego.

Czosnek niedźwiedzi wprawdzie rośnie dziko (szczególnie na terenach podgórskich), jednak jest objęty częściową ochroną gatunkową, co oznacza, że nie można go zrywać bez pozwolenia (również osoby handlujące czosnkiem mogą go mieć z własnych upraw lub legalnych zbiorów).

Nie lekceważmy tego, bo swoista moda na czosnek niedźwiedzi sprawia, że ta roślina jest zagrożona wyginięciem bardziej niż kiedykolwiek wcześniej.

Zobacz, jak wygląda czosnek niedźwiedzi i potrawy z niego

Masło z czosnkiem niedźwiedzim

Posiekane liście czosnku niedźwiedziego świetnie smakują wymieszane z masłem lub twarogiem.

RitaE - pixabay.com
Chleb z masłem czosnkowym

Do różnych smarowideł z czosnkiem niedźwiedzim można też dodać inne przyprawy. Świetnie komponuje się np. z bazylią i tymiankiem.

EME - pixabay.com
Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim

Liście czosnku niedźwiedziego można dodawać do rozmaitych sałatek i warzywnych koktajli.

Einlandung_zum_Essen - pixabay.com
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim

Makaron z czosnkiem niedźwiedzim to danie proste, ale pyszne.

Einlandung_zum_Essen - pixabay.com
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Z liści czosnku niedźwiedziego można zrobić pesto. To też sposób na dłuższe przechowanie liści.

RitaE - pixabay.com
Bagietka z pesto czosnkowym

Warto wykorzystać sezon na czosnek niedźwiedzi, bo jest on nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy.

Waldrebell - pixabay.com
Zupa-krem z czosnku niedźwiedziego

Zupa ziemniaczano-czosnkowa jest łatwa do przyrządzenia. Liście czosnku można też dodawać do innych zup (pod koniec gotowania.

RitaE - pixabay.com
Liście i kwiaty czosnku niedźwiedziego

Jadalne są zarówno liście, jak i kwiaty (a także cebulki). czosnku niedźwiedziego.

Couleur - pixabay.com
Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi możemy uprawiać w ogrodzie. Nie można go jednak zrywać bez zezwolenia z miejsc, gdzie rośnie dziko.

LoggaWiggler - pixabay.com
Kanapki z czosnkiem niedźwiedzim

Liście czosnku możemy dorzucić do większości potraw i przekąsek.

EME - pixabay.com

Uwaga na konwalie

Zbierając czosnek niedźwiedzi we własnym lub zaprzyjaźnionym ogrodzie uważajmy, żeby nie pomylić go z konwalią, która jest trująca. Liście konwalii mają podobny kształt, ale nie pachną czosnkiem. Żeby się nie pomylić wystarczy powąchać zerwany liść –  czosnek niedźwiedzi ma naprawdę wyraźny zapach po zerwaniu.

Czosnek silny jak niedźwiedź

Czosnek niedźwiedzi ma nie tylko smak i zapach zbliżony do czosnku zwyczajnego. Ma również podobne do niego właściwości zdrowotne. Zawiera wiele substancji, które m.in. regulują ciśnienie krwi i zmniejszają jej krzepliwość, obniżają poziom „złego” cholesterolu, działa korzystnie na trawienie, zwalcza grzyby i bakterie. Dostarcza też m.in. witaminy C, a także magnezu, żelaza i manganu. To podobno właśnie liście czosnku przywracały siły niedźwiedziom, które jadły je po obudzeniu się ze snu zimowego. Stąd właśnie nazwa tej rośliny, i to w różnych językach.

Uwaga – na czosnek niedźwiedzi (jak na wszystko) mogą zdarzać się uczulenia, więc jeśli jemy go po raz pierwszy, zacznijmy od mniejszej porcji (szczególnie jeśli mamy problem ze zwykłym czosnkiem).
Trzeba też wiedzieć, że czosnek niedźwiedzi jest trujący dla psów, choć nie są one raczej amatorami czosnkowego smaku i zapachu.

Podpowiadamy: Jak uprawiać czosnek jadalny i ozdobny

Kilka prostych przepisów na świeży czosnek niedźwiedzi

Zatem jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi? Sposobów jest bardzo dużo. Najbardziej aromatyczne i smaczne są świeże liście. Są świetnym dodatkiem do twarogów, masła, czy nawet żółtego sera. Liście czosnku myjemy, osuszamy i dość drobno siekamy. Mieszamy z białym serem, np. z dodatkiem pokrojonej rzodkiewki, i gotowe. Posiekane drobno liście można też wymieszać z masłem (warto dodać też liście bazylii lub natkę pietruszki) i mamy kolejne pyszne „smarowidło” – do chleba, a jeszcze lepiej – grzanek.

Liście czosnku niedźwiedziego doskonale smakują też w połączeniu z jajkami, czy serem żółtym. Wystarczy jajka ugotowane na twardo oraz żółty ser zetrzeć na tarce, dodać posiekane liście i nieco majonezu lub śmietany.

Oczywiście liśćmi czosnku można też posypać kanapkę z niemal dowolnymi składnikami, albo dodawać je do sałatek. W sałatkach dobrze sprawdzają się także kwiaty, które dają dodatkowy efekt dekoracyjny (trzeba tylko pamiętać, że są ostrzejsze niż liście).

Makaron z czosnkiem niedźwiedzim

Ale czosnek niedźwiedzi można wykorzystać też do przygotowania dań obiadowych. Jednym z najprostszych jest makaron z czosnkiem niedźwiedzim. Występuje on w dwóch podstawowych wersjach. W pierwszej z nich liście czosnku (niezbyt grubo posiekane) podsmaża się chwilę na oliwie, dodając nieco soli i pieprzu. Osobno ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na chwilę na patelnię z czosnkiem. Przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem i gotowe. Druga wersja to „niedźwiedzie” pesto.

Poznaj też: Czosnaczek - inne ziele o zapachu i smaku czosnku

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Ponieważ jednak to świeży czosnek jest najlepszy, polecamy przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Jego przygotowanie wymaga nieco więcej pracy, ale można go zrobić jednorazowo więcej, bo to również dobry sposób na przechowanie czosnku niedźwiedziego. Nadmiar przekładamy do małych słoiczków lub pudełeczek i przechowujemy w lodówce (można też zamrozić).

Umyte i osuszone liście drobniutko kroimy. Na suchej patelni podprażamy  – do wyboru (może też dowolna mieszanka): orzeszki piniowe, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie. Uprażone siekamy, mieszamy z czosnkiem, dodajemy nieco oliwy i starty parmezan. Wszystko razem dokładnie ucieramy lub blendujemy (przy blenderze nie trzeba wcześniej bardzo rozdrabniać liści i orzechów). Można dodać nieco soku z cytryny. Podajemy np. z ulubionym makaronem lub pieczonymi ziemniakami,można też jeść z pieczywem.

Zupa-krem z czosnku niedźwiedziego

Z czosnku niedźwiedziego można też ugotować zupę-krem. Potrzebne będą: 1-2 cebule, 4-5 ziemniaków, ¾ litra bulionu (najlepiej warzywnego), ok. 150 g liści czosnku niedźwiedziego (mniej więcej pęczek).

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na klarowanym maśle lub dobrym oleju, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Obsmażamy je przez kilka minut, pamiętając o mieszaniu. Wlewamy bulion i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy grubo posiekane liście czosnku i gotujemy jeszcze chwilę (ok. 2 minut). Następnie całość miksujemy na krem. Podajemy z grzankami.

Inne sposoby na czosnek niedźwiedzi

Jeśli jesteśmy amatorami czosnkowego smaku i mamy do dyspozycji sporo liści, możemy przygotować je jak szpinak. Wystarczy lekko poddusić i jeść np. skropione sokiem z cytryny lub sosem winegret. Można to potraktować jako dodatek do dania głównego lub przystawkę.

Czosnkiem niedźwiedzim można też przyprawiać mięsa (szczególnie duszone), a jeśli macie cierpliwość – liście czosnku można wykorzystać zamiast kapusty do owinięcia mini gołąbków.

Poznaj też: Niezwykły czosnek słoniowy - jak go uprawiać i wykorzystać

Jak przechowywać czosnek niedźwiedzi

Ponieważ czosnkiem niedźwiedzim możemy się cieszyć przez stosunkowo krótki czas, warto pomyśleć o jego przechowywaniu. Najlepszym sposobem jest mrożenie liści – całych lub posiekanych. Można też przygotować opisane wyżej pesto. Łatwiejszym sposobem jest zalanie posiekanych liści oliwą. Najlepiej włożyć je do małych pojemników i przechowywać w lodówce.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

, ,

Autor: Michał Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także