Czas na przetwory z pomidorów. Polecamy pyszne przepisy

0
Pomidory
Końcówka sezonu na świeże pomidory, to doskonały czas, żeby zrobić z nich pyszne i zdrowe przetwory.

„Addio pomidory”? Niestety tak, przynajmniej te najsmaczniejsze. Za to jest teraz świetny czas na przygotowanie pysznych i zdrowych przetworów z pomidorów. Wypróbujcie te przepisy, a nie będzie Wam brakować świeżych pomidorów.

Jeszcze zdrowsze i smaczniejsze pomidory

Mimo rozpaczy wielu miłośników pomidorów, czas zbioru tych wspaniałych warzyw powoli dobiega końca. Na krzakach dojrzewają ostatnie owoce, a szklarnie, tunele i warzywniki stopniowo pustoszeją. Jest to więc ostatni moment na zagospodarowanie owoców w taki sposób, aby ich smakiem i aromatem można było cieszyć się jak najdłużej. Nie należy się przy tym martwić, że podczas przetwarzania pomidory stracą swoje cenne właściwości odżywcze, gdyż w przeciwieństwie do wielu innych warzyw i owoców, pomidory po przetworzeniu stają się nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze. Dzieje się tak dlatego, że podczas podgrzewania wzrasta w nich stężenie likopenu (naturalnego przeciwutleniacza) oraz zmniejsza się ilość substancji alergizujących (np. białek).

Domowe pikle? To łatwe! Polecamy przepisy dla początkujących (+ praktyczne podpowiedzi)

Nie tylko ketchup

Przygotowanie smacznych przetworów z pomidorów nie jest trudne, gdyż należą one do czołówki ulubionych warzyw, dlatego przepisów z ich udziałem nie brakuje. Niemal kultowy jest oczywiście ketchup, bez którego trudno wyobrazić sobie śniadaniowe parówki, hot dogi czy zapiekanki. Gęsty, aromatyczny, pomidorowy sos to jednak nie jedyna potrawa, jaką można przygotować z pomidorów, gdyż nie mniej smaczne i wartościowe będą przeciery, pikle, soki, sałatki, pomidory w zalewach, chutney warzywny czy dania obiadowe zamknięte w słoikach (np. leczo).

Przepis na przecier pomidorowy

Intensywny, pomidorowy smak będą miały między innymi pomidory w przecierze. Przygotowuje się je z 2 kg niewielkich, dojrzałych owoców oraz soli i cukru do smaku. Połowę pomidorów delikatnie nakłuwa się wykałaczką, a resztę kroi na ćwiartki i rozgotowuje z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu, pomidory przeciera się przez sito, a uzyskanym, gęstym sosem zalewa się przygotowane wcześniej i umieszczone w słoikach całe pomidory, po czym pasteryzuje razem przez ok. 30-40 min. Zimą takie pomidory będzie można wykorzystać do wielu potraw oraz sałatek, gdyż doskonale smakują i nadają się do krojenia.

Podpowiadamy też: Jak zbierać i przechowywać zioła

Przepis na ostra pastą pomidorową

Pomidory można jednak też łączyć z innymi warzywami, a także owocami i przyprawami. Ciekawym pomysłem może być też ostra pasta pomidorowa, która doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych lub warzywnych. Do przygotowania pasty będą potrzebne 2 kg przecieru pomidorowego (przygotowanego z pomidorów z dodatkiem soli i cukru), 1 kg przecieru z jabłek lub śliwek, pół szklanki cukru, pół selera, 3 cebule, korzeń pietruszki, 2 łyżki soli, 4 ząbki czosnku, kilka goździków oraz cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa i czerwona papryka w proszku do smaku.
Przeciery z pomidorów i owoców łączy się, dodaje do nich starte na tarce warzywa (pietruszkę i seler) oraz drobno pokrojoną cebulę, a następnie wszystko razem podgrzewa się przez ok. 30 min., stale mieszając. Do zagęszczonego przecieru, dodaje się przyprawy, przelewa do naczynia żaroodpornego i umieszcza w piekarniku na ok. 0,5 godz. Gotową pastę przekłada się do słoików i pasteryzuje przez ok. 20 minut.

Przepis na chutney pomidorowo-owocowy

Bardzo ciekawy w smaku jest także chutney pomidorowo-owocowy. Jeden z przepisów zakłada przygotowanie sosu z 1 kg pomidorów, 2 gruszek, 1 małej, ostrej papryki, 1 słodkiej, czerwonej papryki, 3 cebul, główki czosnku, kawałka korzenia imbiru, szklanki octu winnego, łyżeczki gorczycy i kminku, 15 dkg cukru, 1 łyżeczki soli, 4 łyżek oliwy, pieprzu do smaku oraz łyżeczki posiekanych liści czerwonej bazylii.
W dużym naczyniu rozgrzewa się oliwę, a następnie dodaje do niej pokrojoną cebulę, paprykę, drobno posiekany czosnek, starty imbir i ostrą papryczkę. Całość smaży się na małym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie dodaje obrane ze skórki pomidory i smaży dalej przez następne 10 minut. Po tym czasie do sosu dodaje się obrane i podzielone na ósemki gruszki i podgrzewa razem przez kolejne 5 minut. Do masy dodaje się następnie ocet oraz cukier i smaży całość przez ok. 0,5 godziny. Na koniec do sosu dodaje się zioła i pozostałe przyprawy, a po kolejnych 5 min. podgrzewania, przelewa się go do słoików i szczelnie zakręca.

Polecamy też: Przepis na oryginalny chutney z rokitnika i dyni

Przygotowując przetwory z pomidorów, warto pamiętać, że warzywa doskonale nadają się też do mrożenia i suszenia. Zimą można wykorzystać je do przygotowywania potraw obiadowych, sosów i past.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także