Cykorie, w zależności od gatunku są jedno lub dwuletnimi roślinami zielonymi, pochodzącymi z rodziny astrowatych.
Z ich delikatnych łodyg wyrastają lancetowate listki, a czerwcu na wierzchołkach tworzą się błękitne kwiaty. Rośliny te są dość proste
w uprawie, ponadto cechują się dużą odpornością na ataki szkodników. W dodatku są smacznym i zdrowym warzywem.
Uprawa cykorii
Cykoria dobrze wzrasta w żyznych lekkich glebach oraz w miejscu słonecznym lub lekko zacienionym. Jest bardzo odporna na przymrozki, dlatego może zimować w glebie bez żadnych zabezpieczeń.
Roślinę tę wysiewamy z nasion wysypywanych do rządków, umieszczonych w odległości 20 - 30 centymetrów. Po wykiełkowaniu młode pędy selekcjonujemy. Cykorie wymagają spulchniania gleby oraz usuwania z ich pobliża wszystkich chwastów. Podlewanie jest konieczne jedynie w czasie bardzo suchego i upalnego lata.
W przypadku cykorii liściowej, wczesnym październikiem wykopujemy całą roślinę i umieszczamy ją w miejscu pozbawionym światła. Korzenie najlepiej umieścić w wypełnionych piaskiem skrzyniach a następnie przysypać oraz regularnie podlewać. Proces ten nazywany jest pędzeniem i doprowadza do wytworzenia liści, które są pożądanym surowcem. Cykoria powinna być przechowywana przez około 4- 5 tygodni w temperaturze 13-20 stopni Celsjusza. Po tym okresie, wyrastające z korzeni liście, są gotowe do zbiorów.
Wykorzystanie
Cykoria wykorzystywana jest głównie w kuchni. Jej gorzki smak dobrze łączy się z sałatkami
i surówkami. Po ugotowaniu lub usmażeniu roślina ta nabiera słodkawego posmaku, dzięki któremu znajduje swoje zastosowanie, jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Doskonała jest też na surowo.
Korzenie cykorii mają właściwości lecznicze, zawarte w nich związki działają moczopędnie i zwiększają wydzielanie soków żołądkowych. Napar korzenny zalecany jest przy niedoborach kwasu żołądkowego, ponadto wycisza organizm, działając nasennie.
Cykoria wpływa na proces odchudzania lepiej niż niejeden drogi preparat. W surowym warzywie znajduje się bowiem laktucyna (powodująca gorzki smak). Związek ten wpływa pozytywnie na polepszenie trawienia oraz na przyspieszenie spalania tłuszczu z organizmu.
marta_p
cykoria - pycha. Najprostsza sałatka to cykoria+pomarańcza+majonez. Po gorzkim smaku nie ma śladu, robi się szybko i smakuje świetnie