Cydr jest do dziś popularnym napojem w Normandii. W Polsce gdzie rośnie tyle jabłek, aż dziwne, że napój ten jest raczej nie znany. Ten orzeźwiający napój trudno w zasadzie nazwać winem, zawiera bowiem 3-5% alkoholu. Smakuje jak gazowane jabłkowe piwo. Po schłodzeniu doskonale gasi pragnienie w upalne dni.
Składniki:
- 10 l soku z jabłek,
- 1,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
Sok z jabłek najlepiej uzyskać za pomocą sokowirówki. Koniecznie metodą na zimno! Odstawić go na 12 godzin w chłodne miejsce, a następnie ostrożnie odciągnąć sklarowany sok znad osadu, najwygodniej zrobić to przy pomocy gumowego wężyka. Część soku lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier. Do wyparzonego gąsiorka wlewamy sklarowany i osłodzony sok. Gąsiorek zamykamy korkiem i rurką fermentacyjną i odstawiamy na czas fermentacji do pomieszczenia o temperaturze około 20ºC. Gdy burzliwa fermentacja dobiegnie końca, cydr przelewamy do butelek a na dnie gąsiorka znowu pozostawiamy osad. Butelki powinny postać w chłodnym pomieszczeniu jeszcze około 3 dni. Po tym czasie cydr jest gotowy do spożycia. Przechowywać w chłodnym i zimnym pomieszczeniu nie dłużej niż 14-20 dni.