Późna jesień i zima to trudny okres dla naszych organizmów. Warto wtedy sięgnąć po owoce i warzywa, które dodadzą energii i wzmocnią naszą odporność. Podpowiadamy, które są szczególnie pożyteczne.
Wraz z końcem lata kończy się również czas obfitości warzyw i owoców, dlatego w naszej diecie zaczyna brakować ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Coraz częściej czujemy się zmęczeni, osłabieni i rozdrażnieni, a nasz układ odpornościowy słabiej radzi sobie z infekcjami. Jeśli więc chcemy uniknąć problemów i przetrwać jesienno-zimowy okres w dobrej formie, powinniśmy uwzględnić w codziennym jadłospisie jak najwięcej warzyw i owoców, dostępnych o tej porze roku takich jak np. jabłka, buraki, marchew czy kapusta.
Poznaj: Acerolę - źródło witaminy C i dowiedz się, gdzie jej szukać i jak ją stosować
Naturalne antybiotyki
W kuchni nie powinno zabraknąć przede wszystkim takich produktów, które zapewnią nam codzienną porcję energii i pomogą walczyć z infekcjami. Wśród nich jedno z pierwszych miejsc zajmuje czosnek i cebula czyli znakomite źródło substancji o działaniu bakteriobójczym, przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym (głównie allicyna i fitoncydy czyli naturalne substancje antybiotyczne). Oba warzywa z powodzeniem zastępują syntetyczne antybiotyki, pomagając nam walczyć z przeziębieniem i grypą, a do tego wzmacniają nasz organizm i chronią go przed kolejnymi infekcjami.
Z dobrodziejstwa zawartych w nich składników nie mogą korzystać jedynie osoby cierpiące na alergie pokarmowe lub choroby układu pokarmowego. Niestety, te wartościowe warzywa mają dość specyficzny smak i zapach, dlatego nie wszyscy są ich amatorami. Jeśli jednak zostaną przyrządzone w odpowiedni sposób, nie tylko stracą swój przykry aromat, ale też staną się smaczniejsze.
Korzenie chrzanu i imbiru
Warzywem mającym podobne właściwości jak cebula i czosnek jest też niedoceniany chrzan, który również zawiera w swoim składzie naturalne substancje antybiotyczne (fitoncydy), a także witaminy, minerały, kwasy organiczne i olejki eteryczne. Oprócz właściwości bakteriobójczych i przeciwwirusowych, wykazuje też działanie wykrztuśne, dlatego jego miąższ lub przygotowany z niego syrop, mają zastosowanie w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
W zimowej kuchni przyda się również bardziej egzotyczny, choć niezwykle wartościowy imbir lekarski, którego świeży korzeń ma nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale też rozgrzewające i pobudzające krążenie, co z pewnością docenimy, kiedy zacznie nam brakować słońca, ciepła i energii. Po obraniu korzeń można zetrzeć na tarce i wykorzystać do przyprawiania rozmaitych potraw lub pokroić go w plasterki i użyć do przygotowania energetycznej lemoniady z miodem i cytryną. Plasterki imbiru mogą być też dodawane do herbaty, gdyż doskonale zastępują cytrynę.
Polecamy: Lawenda jako zioło i przyprawa. Jak i do czego używać lawendy
Prawdziwe soki z witaminami
Sporą dawkę energii zapewnią nam również pomarańcze. Przygotowany z nich świeży sok z dodatkiem miodu, imbiru i cynamonu to prawdziwa bomba witaminowa, która zapewni nam siłę i energię na cały dzień. W domowej spiżarni nie może też zabraknąć soków owocowych, w tym głównie soku malinowego i soku z czarnego bzu. Oba mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i wzmacniające, dlatego polecane są przy przeziębieniach i grypie. Sok z malin to dokonały środek rozgrzewający i napotny, natomiast sok z czarnego bzu to bogactwo cennych antyoksydantów oraz substancji o działaniu przeciwwirusowym, napotnym i wykrztuśnym.
Oczywiście najlepsze są soki domowe, bo te sprzedawane pod hasłem „malina” często zawierają mniej niż 1% soku z malin! Dlatego zawsze warto przeczytać skład podany na etykiecie.
Naturalnie – witamina C
Jesienią i zimą nie powinniśmy również zapominać o warzywach, które możemy zbierać z ogrodu do pierwszych, silnych mrozów, a czasem nawet aż do wiosny. Należą do nich głównie brukselki, roszponka i jarmuż. Każde z nich to skarbnica witamin i minerałów, z których możemy korzystać bez ograniczeń.
Zimą na naszym stole nie powinno też zabraknąć cennej i wartościowej natki pietruszki, która zawiera mnóstwo witaminy C oraz szereg innych składników odżywczych. Wprawdzie pietruszka nie jest tak odporna na niskie temperatury jak jarmuż czy brukselka, ale zadołowana w piasku i umieszczona w tunelu lub na widnej, chłodnej werandzie, przez cała zimę może dostarczać nam świeżej natki. Równie wartościowa co pietruszka jest też kiszona kapusta, będąca źródłem witaminy C, witamin z grupy B, błonnika i minerałów.
Oprócz warzyw i owoców, zimą powinniśmy też sięgać po nasiona (dyni i słonecznika) i orzechy (np. włoskie), które są idealną, zdrową przekąską, zawierającą mnóstwo błonnika i minerałów.
Poznaj: Owoc kaki - jak go kupować i jeść i dlaczego warto to robić
patafilar
Myślę, że warto wdrożyć do swojej diety soki i pić je przez cały rok. Ja wyciskam sobie soki wg. przepisu https://terapiasokami.pl/odpornosc i piję świeże, bo wtedy mają najwięcej witamin i enzymów. Dzięki tak wzbogaconej diecie jestem zdrowa jak ryba i mam dużo energii. Polecam szczególnie sok warzywny z królem warzyw w roli głównej czyli burakiem.
ciżemka
Owoce sezonowe, czyli jesienią i zimą będą to gruszki, jabłka, mandarynki, których jest zatrzęsienie. Do tego warto jeść miód i stosować zdrową dietę. Codziennie rano pić tran albo np. Tranvit czyli tran z czosnkiem.
Alfred3326767
Ja zawsze latem jem bardzo dużo owoców.Bez owoców nie wyobrażam sobie życia.
koko11
Zwłaszcza trzeba dbać żeby dzieci były uodpornione dlatego warto stosować naturalne składniki. Na stronie świata rodziców są ciekawe informacje i ja też często czytam takie artykuły żeby być na bieżąco z takimi tematami. A imbir wiadomo, że działa tez kojąco na kaszel więc warto po niego sięgnąć zanim pójdziemy do apteki
gardenrun
Zimy stają się coraz łagodniejsze. Czy dieta nie powinna i tego jakoś odzwierciedlać?
gyzka
Moim zdaniem cały rok powinniśmy odżywiać się zdrowo. Zimą powinno się jeść więcej rozgrzewających rzeczy, jednak w dalszym ciągu utrzymywać w jadłospisie zarówno owoce jak i warzywa, bo to jest niezmiernie ważne. Jak nie wiesz, co jeść warto poszukać sobie w tym temacie artykułów poradnikowych. Takich obecnie w necie nie brakuje.
artur44445656
Kumpel ostatnio polecił mi bardzo interesującą stronę z nietypowymi chorobami. Na tej stronie naprawdę można przeczytać bardzo dużo ciekawych artykułów o nietypowych chorobach. (Więcej na PW)
ciżemka
Owoce i warzywa najlepsze sezonowe, czyli jesienią i zimą są to śliwki, jabłka, mandarynki i inne cytrusy. A na wzmocnienie odporności lek bez recepty Engystol - stosuję od lat i dla mnie nie ma nic lepszego.
malutkija
Oczywiscie warzywa i owoce są bardzo ważne w naszej diecie. Ale warto też zwracać uwagę na inne produkty. Znalazłem ostatnio bardzo ciekawą stronę producenci oleju rzepakowego. Trwa kampania pt „Olej rzepakowy skarbem Europy” Poszarza ona wiedze na temat zalet oleju rzepakowego. Okazuje się że bardzo mało o nim wiemy i korzystamy w kuchni z niezdrowych tłuszczy. Zerknijcie - warto.
Robertkorwalczuk
Nie wyobrażam sobie życia bez warzyw. Wcześniej sam nie jadłem, ale po tym jak zacząłem czytać o zaletach ich jedzenia, zacząłem prowadzić zdrowy tryb życia natychmiastowo.