Wiadomo, że witamina C wspomaga odporność organizmu. A czy wiecie, że w czerwonej papryce, a nawet koperku jest jej więcej niż w cytrynie? Podpowiadamy, co jeść, żeby się nie przeziębiać.
Witamina C w tabletkach – dobra, ALE…
Jesienno-zimowa aura nie jest dla nas szczególnie łaskawa i często sprzyja infekcjom, dlatego też powinniśmy szukać sposobów na wzmocnienie organizmu i wsparcie układu odpornościowego. Jedną z popularniejszych metod ochrony przed infekcjami jest przyjmowanie zwiększonych dawek witaminy C (norma to ok. 100 mg na dobę, w okresie przeziębieniowym wyższa).
Zobacz zdjęcia

Niedocenianym źródłem witaminy C jest koperek. Jego 100 gram zawiera ok.70-80 mg witaminy C.
Jyliagoracheva - piaxabay.com
Sporo witaminy C zawiera także brukselka (ok. 70-90 mg/100 g).
RitaE - pixabay.com
Więcej witaminy niż cytryna mają też brokuły - ok. 80 mg/100 g.
ImegaParty - pixabay.com
Ze względu na witaminę C warto jeść również jarmuż. Zawiera on ok. 60-70 mg witaminy w 100 gramach.
Pompi - pixabay.com
Aronia może się pochwalić 80-90 mg witaminy C na 100 g owoców.
Dubajjo - pixabay.com
Podobną co aronia dawkę witaminy C zawiera berberys.
_Alicja_ - pixabay.com
Sporą dawkę witaminy C zawiera też korzeń chrzanu (ok. 100-120 mg/100 g).
Fotoftritz - 123RF
Tyle samo witaminy C co chrzan mają także owoce derenia.
Krzys16 - pixabay.com
Trzy razy więcej witaminy C niż w cytrynie znajduje się w czerwonej papryce (150 mg/100 g).
Manfredrichter - pixabay.com
W 100 gramach natki pietruszki znajduje się ok. 170-180 mg witaminy C.
StephaniaAlbert - pixabay.com
Duża dawka witaminy C znajduje się w czarnej porzeczce - ok. 180-200 mg witaminy C w 100 g owoców.
Pavlofox - pixabay.com
Bardzo dużo witaminy C ma rokitnik - od ok. 200 do nawet 900 mg/100 g.
Uschi_Du - pixabay.com
Rodzimą rekordzistką pod względem zawartości witaminy C jest dzika róża. W zależności od odmiany jej owoce mogą mieć od 500 do nawet 3000 mg witaminy C w 100 g owoców.
Peggychoucair - pixabay.com
Najwięcej witamy C zawiera egzotyczna acerola - nawet do 4000 mg na 100 g owoców. W Polsce jest dostępna w postaci przetworów i dodatków np. do jogurtów a także jako suplement diety.
Daniellihardt - pixabay.comRzadko jednak korzystamy w tym celu z naturalnych źródeł, wybierając zwykle wygodniejsze w użyciu pigułki. Nie jest to jednak rozwiązanie idealne, bo chociaż witamina C faktycznie ma wpływ na poprawę naszej odporności, suplementy diety i farmaceutyki z jej udziałem zawierają w swoim składzie też substancje dodatkowe (np. barwniki, przeciwzbrylacze, konserwanty), które nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia.
Warto przeczytać: Właściwości aronii. Na co pomagają jej owoce?
Witaminę C w postaci tabletek łatwiej jest też przedawkować (powyżej 2 g na dobę), co może skutkować między innymi chorobami nerek lub kłopotami ze strony układu trawiennego. W przeciwieństwie do naturalnej, syntetyczna witamina C jest też słabiej przyswajalna przez organizm, jeśli więc chcemy skutecznie chronić nasz organizm przed infekcjami, poszukajmy witaminy C w ogrodzie, a nie w aptece, gdyż natura oferuje nam ją pod różnymi postaciami.
Gdzie znajdziemy witaminę C – warzywa i owoce
Wbrew powszechnie panującej opinii, najwięcej witaminy C wcale nie znajduje się w cytrynach (zawierają one ok. 50 mg/100 g), ale w zupełnie innych roślinach. Liderami w tej kategorii są między innymi czarne porzeczki, które mogą zawierać nawet ok. 180-200 mg witaminy C w 100 g owoców.
Polecamy też: Uprawa i właściwości chrzanu
Niewiele mniej znajdziemy jej w doskonale nam znanej natce pietruszki (ok. 170-180 mg/100 g), a także w czerwonej papryce (ok. 150 mg/100 g). Więcej witaminy C niż cytryna, zawiera nawet:
- niepozorny koperek (ok. 70-80 mg/100 g),
- smakowita brukselka (ok. 70-90 mg/100 g),
- pyszne brokuły (ok. 80 mg/100 g)
- wartościowy i coraz bardziej popularny jarmuż (60-70 mg/100 g).
Witaminę C znajdziemy też w owocach derenia i korzeniach chrzanu (ok. 100-120 mg/100 g), a także w owocach aronii i berberysu (ok. 80-90 mg/100 g).
Jeszcze więcej witaminy C, czyli róża, rokitnik i acerola
Najbogatszym źródłem tej wartościowej witaminy jest jednak róża, która w zależności od gatunku, może zawierać od 500-1500 mg (dzika róża), aż do ponad 3000 mg witaminy C w 100 g (róża mieszańcowa). Niestety, znajdująca się w owocach róży witamina C jest dość nietrwała, a jej ilość może się spaść nawet kilkakrotnie, jeśli owoce zostaną zebrane w niewłaściwym czasie (np. przejrzałe) lub będą źle przetworzone (np. w zbyt wysokiej lub w zbyt niskiej temperaturze).
Nieco większą trwałością wykazuje się natomiast witamina C zawarta w owocach rokitnika (ok. 200-900 mg/100 g). Aby jednak móc jak najpełniej ją wykorzystać, owoce należy przetworzyć natychmiast po zbiorze, poddając je suszeniu lub mrożeniu. Można z nich również pozyskać wartościowy sok, który będzie idealnym dodatkiem do innych, mniej zasobnych w witaminę C soków owocowych.
W ostatnich latach niezwykłą popularność zdobywa także malpigia granatolistna bardziej znana jako acerola, której owoce mogą zawierać rekordową ilość witaminy C (wg różnych źródeł od 1000 do nawet 4000 mg/100 g). Ponieważ jednak acerola nie rośnie w naszym klimacie, nie możemy spożywać jej owoców na surowo. Jeśli więc chcemy ich spróbować, musimy sięgnąć po gotowe produkty z aceroli (np. soki, suplementy diety).
Dowiedz się: Jak uprawiać rokitnik o zdrowych i dekoracyjnych owocach
Witamina C – pomocna, ale nietrwała
Niestety, naturalna witamina C ma jednak też swoją słabą stronę, gdyż należy do jednych z najmniej trwałych witamin i łatwo ulega rozpadowi pod wpływem różnych czynników zewnętrznych, takich jak np.: zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura, długie przechowywanie czy suszenie.
Dlatego też chcąc w pełni skorzystać z cennych właściwości witaminy C, powinniśmy starać się spożywać jak najwięcej świeżych i nieprzetworzonych owoców oraz warzyw.
Wyjątek mogą stanowić jedynie niektóre owoce bogate w witaminę C, ale nienadające się do spożycia na surowo (np. rokitnik, aronia). Zawarta w nich witamina, wspierana jest bowiem przez związki (m.in. flawonoidy) chroniące ją przed rozpadem lub utlenianiem, dlatego przetwory z nich przygotowane, nadal pozostają bardzo wartościowe.
Dowiedz się: Co to jest acerola i jak ją stosować