Co jeść, żeby się nie przeziębiać? Czas na witaminę C.

0
Cytryny
Witaminę C najczęściej kojarzymy z cytryną. Są jednak owoce i warzywa, które zawierają jej znacznie więcej.

Wiadomo, że witamina C wspomaga odporność organizmu. A czy wiecie, że w czerwonej papryce, a nawet koperku jest jej więcej niż w cytrynie? Podpowiadamy, co jeść, żeby się nie przeziębiać.

Witamina C w tabletkach – dobra, ALE…

Jesienno-zimowa aura nie jest dla nas szczególnie łaskawa i często sprzyja infekcjom, dlatego też powinniśmy szukać sposobów na wzmocnienie organizmu i wsparcie układu odpornościowego. Jedną z popularniejszych metod ochrony przed infekcjami jest przyjmowanie zwiększonych dawek witaminy C (norma to ok. 100 mg na dobę, w okresie przeziębieniowym wyższa). Rzadko jednak korzystamy w tym celu z naturalnych źródeł, wybierając zwykle wygodniejsze w użyciu pigułki. Nie jest to jednak rozwiązanie idealne, bo chociaż witamina C faktycznie ma wpływ na poprawę naszej odporności, suplementy diety i farmaceutyki z jej udziałem zawierają w swoim składzie też substancje dodatkowe (np. barwniki, przeciwzbrylacze, konserwanty), które nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia. Witaminę C w postaci tabletek łatwiej jest też przedawkować (powyżej 2 g na dobę), co może skutkować między innymi chorobami nerek lub kłopotami ze strony układu trawiennego. W przeciwieństwie do naturalnej, syntetyczna witamina C jest też słabiej przyswajalna przez organizm, jeśli więc chcemy skutecznie chronić nasz organizm przed infekcjami, poszukajmy witaminy C w ogrodzie, a nie w aptece, gdyż natura oferuje nam ją pod różnymi postaciami.

Polecamy też: Stewię - roślinę, która jest naturalnym i zdrowym słodzikiem

Gdzie znajdziemy witaminę C – warzywa i owoce

Wbrew powszechnie panującej opinii, najwięcej witaminy C wcale nie znajduje się w cytrynach (zawierają one ok. 50 mg/100 g), ale w zupełnie innych roślinach. Liderami w tej kategorii są między innymi czarne porzeczki, które mogą zawierać nawet ok. 180 - 200 mg wit. C w 100 g owoców. Niewiele mniej znajdziemy jej w doskonale nam znanej natce pietruszki (ok. 170-180 mg/100 g), a także w czerwonej papryce (ok. 150 mg/100 g). Więcej witaminy C niż cytryna, zawiera nawet niepozorny koperek (ok. 70-80 mg/100 g), smakowita brukselka (ok. 70 - 90 mg/100 g), pyszne brokuły (ok. 80 mg/100 g) oraz wartościowy i coraz bardziej popularny jarmuż (60-70 mg/100 g). Witaminę C znajdziemy też w owocach derenia i korzeniach chrzanu (ok. 100 – 120 mg/100 g), a także w owocach aronii i berberysu (ok. 80-90 mg/100 g).

Jeszcze więcej witaminy C, czyli róża, rokitnik i acerola

Najbogatszym źródłem tej wartościowej witaminy jest jednak róża, która w zależności od gatunku, może zawierać od 500-1500 mg (dzika róża), aż do ponad 3000 mg witaminy C w 100 g (róża mieszańcowa). Niestety, znajdująca się w owocach róży witamina C jest dość nietrwała, a jej ilość może się spaść nawet kilkakrotnie, jeśli owoce zostaną zebrane w niewłaściwym czasie (np. przejrzałe) lub będą źle przetworzone (np. w zbyt wysokiej lub w zbyt niskiej temperaturze). Nieco większą trwałością wykazuje się natomiast witamina C zawarta w owocach rokitnika (ok. 200-900 mg/100 g). Aby jednak móc jak najpełniej ją wykorzystać, owoce należy przetworzyć natychmiast po zbiorze, poddając je suszeniu lub mrożeniu. Można z nich również pozyskać wartościowy sok, który będzie idealnym dodatkiem do innych, mniej zasobnych w witaminę C soków owocowych.
W ostatnich latach niezwykłą popularność zdobywa także malpigia granatolistna bardziej znana jako acerola, której owoce mogą zawierać rekordową ilość witaminy C (wg różnych źródeł od 1000 do nawet 4000 mg/100 g). Ponieważ jednak acerola nie rośnie w naszym klimacie, nie możemy spożywać jej owoców na surowo. Jeśli więc chcemy ich spróbować, musimy sięgnąć po gotowe produkty z aceroli (np. soki, suplementy diety).

Dowiedz się: Jak uprawiać rokitnik o zdrowych i dekoracyjnych owocach

Witamina C – pomocna, ale nietrwała

Niestety, naturalna witamina C ma jednak też swoją słabą stronę, gdyż należy do jednych z najmniej trwałych witamin i łatwo ulega rozpadowi pod wpływem różnych czynników zewnętrznych takich jak np. zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura, długie przechowywanie czy suszenie. Dlatego też chcąc w pełni skorzystać z jej cennych właściwości, powinniśmy starać się spożywać jak najwięcej świeżych i nieprzetworzonych owoców oraz warzyw. Wyjątek mogą stanowić jedynie niektóre owoce bogate w witaminę C, ale nienadające się do spożycia na surowo (np. rokitnik, aronia). Zawarta w nich witamina, wspierana jest bowiem przez związki (m.in. flawonoidy) chroniące ją przed rozpadem lub utlenianiem, dlatego przetwory z nich przygotowane, nadal pozostają bardzo wartościowe.

 

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także