Składniki na ciasto z borówką amerykańską
- 20 dag mąki pszennej,
- 4 jajka,
- ½ kostki margaryny,
- ¾ szklanka cukru,
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ kg owoców borówki amerykańskiej,
- cukier puder do dekoracji,
- łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania ciasta
Owoce borówki oczyścić, umyć na sicie i pozostawić na nim do osączenia. W mikserze całe jajka ubić z cukrem na gładką puszystą masę, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i połączyć całość mikserem. Następnie partiami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować przez chwilę na niskich obrotach, gdyby ciasto było zbyt zbite dolać 2–3 łyżeczki wody. Gotowe ciasto wylać na wysypaną tartą bułką prostokątną blachę. Wierzch posypać owocami i całość wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 30–40 minut. Gotowe ciasto powinno być zrumienione i odstawać od ścianek blachy. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.
Warto przeczytać poradnik: Jak uprawiać borówkę amerykańską