Ciasto z borówką amerykańską

Ciasto z borówką amerykańską

Składniki na ciasto z borówką amerykańską

  • 20 dag mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • ½ kostki margaryny,
  • ¾ szklanka cukru,
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ kg owoców borówki amerykańskiej,
  • cukier puder do dekoracji,
  • łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania ciasta

Owoce borówki oczyścić, umyć na sicie i pozostawić na nim do osączenia. W mikserze całe jajka ubić z cukrem na gładką puszystą masę, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i połączyć całość mikserem. Następnie partiami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować przez chwilę na niskich obrotach, gdyby ciasto było zbyt zbite dolać 2–3 łyżeczki wody. Gotowe ciasto wylać na wysypaną tartą bułką prostokątną blachę. Wierzch posypać owocami i całość wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 30–40 minut. Gotowe ciasto powinno być zrumienione i odstawać od ścianek blachy. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.

Warto przeczytać poradnik: Jak uprawiać borówkę amerykańską

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: stevenkurlander.com

Polecamy Ci również

Zobacz także