Ciasto owocowe z pistacjami i pigwą

Ciasto owocowe z pistacjami i pigwą

pigwaSkładniki:

  • ½ szklanki cukru,
  • ½  szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 5-6 goździków,
  • 3 owoce pigwy, obrane i pokrojone w kostkę.

składniki na ciasto:

  • ½ kostki masła,
  • niecała szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 1 i ½ szk. mąki,
  • ¼  łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½  szklanki kwaśnej śmietany 18%,
  • ¼  szklanki soku pomarańczowego i aromat pomarańczowy,
  • 1 szk. uprażonych i posiekanych pistacji.

Sposób przyrządzania:

W garnku łączymy cukier, wodę, sok pomarańczowy i goździki i w tej zalewie gotujemy owoce pigwy na małym ogniu, do miękkości czyli około 1h. Miękkie owoce wyjmujemy z zalewy i studzimy.
Na dnie blachy najlepiej z powłoką zapobiegającą przywieraniu, rozkładamy połowę owoców pigwy, resztę miksujemy. Masło miksujemy z cukrem i aromatem pomarańczowym lub tartą skórką z ½ pomarańczy. Masło ubić z cukrem i skórką pomarańczową do tego dodajemy pojedynczo całe jajka. W innym pojemniku przygotowujemy suchą mąkę i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu, mąkę z proszkiem dodajemy małymi partiami do ciasta, na przemian z sokiem pomarańczowym i gęstą śmietaną. Na koniec ostrożnie łyżką łączymy ciasto ze zmiksowaną pigwą
i prażonymi pistacjami. Płynne ciasto wylewamy na blachę na której umieściliśmy już pokrojoną
w kostkę pigwę. Pieczemy w nagrzanym do 180ºC około 75 minut. Po wyjęciu z blachy ciasto „stawiamy do góry nogami” jego spód jest bowiem górą ciasta.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: tunas.com.tr

Polecamy Ci również

Zobacz także