Ciasto maślankowe z porzeczkami

Ciasto maślankowe z porzeczkami

ciasto maślankowe z porzeczkamiSkładniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • ½ szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka mlecznej czekolady

Porzeczki:

  • 25 dag czerwonych porzeczek
  • 25 dag czarnych porzeczek
  • 3 łyżki bułki tartej

porzeczkiKruszonka:

  • ½ szklanki krupczatki
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ kostki masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Białka jajek ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Nadal miksując na niższych obrotach, dodać małymi porcjami maślankę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Startą czekoladę dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę, którą można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysypać tartą bułką. Oczyszczone i umyte czerwone i czarne porzeczki opruszone mąką, wysypujemy na surowe ciasto. Wierzch przykrywamy kruszonką, zrobioną z żółtka, masła cukru i krupczatki.
Ciasto pieczemy około 50 minut w nagrzanym do180ºC. piekarniku.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: thecakedcrusader.blogspot.com, gardeningblog.net

Polecamy Ci również

Zobacz także