Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- ½ szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka mlecznej czekolady
Porzeczki:
- 25 dag czerwonych porzeczek
- 25 dag czarnych porzeczek
- 3 łyżki bułki tartej
Kruszonka:
- ½ szklanki krupczatki
- ½ szklanki cukru
- ¼ kostki masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
Białka jajek ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Nadal miksując na niższych obrotach, dodać małymi porcjami maślankę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Startą czekoladę dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę, którą można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysypać tartą bułką. Oczyszczone i umyte czerwone i czarne porzeczki opruszone mąką, wysypujemy na surowe ciasto. Wierzch przykrywamy kruszonką, zrobioną z żółtka, masła cukru i krupczatki.
Ciasto pieczemy około 50 minut w nagrzanym do180ºC. piekarniku.