Ciasto marchwiowe z dodatkiem pigwy jest polską wariacją na temat słynnego amerykańskiego ciasta marchwiowego. Proste, smaczne i niedrogie.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki miąższu marchewki (pozostałego po wyciśnięciu soku),
- 2 łyżki syropu lub galaretki z pigwy,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 3 jajka + żółtko,
- 2 szklanki mąki,
- 1 i 1/3 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki rodzynek ,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- masło i tarta bułka do wysypania formy
składniki na lukier:
- 1 białko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- pół cytryny.
Sposób przygotowania ciasta:
Całe jajka ucieramy lub miksujemy w misce, aż uzyskamy jednolitą białą masę.
Do utartych jajek i cukru dodajemy małymi porcjami na przemian, mąkę wymieszaną uprzednio z sodą lub proszkiem do pieczenia i olej.
Następnie dodajemy syrop z pigwy i odciśniętą z soku marchew, cynamon, przyprawę do piernika i sól. Całość miksujemy jeszcze około 3-5 minut i przerywamy miksowanie.
Tak przygotowaną masę łączymy z rodzynkami przy pomocy łyżki.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką, by ciasto nie przywarło do niej.
Do przygotowanej formy nalewamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego uprzednio do temperatury 180º C piekarnika.
Pieczemy około 50-60 min. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z formy i pozostawimy by ostygło.
Sposób przygotowania lukru:
Białko z jednego jajka ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z połowy cytryny. Uzyskujemy w ten sposób gęstą lecz lejącą polewę, którą smarujemy wierzch ostudzonego ciasta.