Ciasto marchwiowe z pigwą

Ciasto marchwiowe z pigwą

Ciasto marchwiowe z dodatkiem pigwy jest polską wariacją na temat słynnego amerykańskiego ciasta marchwiowego. Proste, smaczne i niedrogie.

ciasto marchewkowe z pigwąSkładniki na ciasto:

  • 2 szklanki miąższu marchewki (pozostałego po wyciśnięciu soku),
  • 2 łyżki syropu lub galaretki z pigwy,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka + żółtko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/3 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki rodzynek ,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • masło i tarta bułka do wysypania formy

składniki na lukier:

  • 1 białko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • pół cytryny.

Sposób przygotowania ciasta:

Całe jajka ucieramy lub miksujemy w misce, aż uzyskamy jednolitą białą masę.
Do utartych jajek i cukru dodajemy małymi porcjami na przemian, mąkę wymieszaną uprzednio z sodą lub proszkiem do pieczenia i olej.
Następnie dodajemy syrop z pigwy i odciśniętą z soku marchew, cynamon, przyprawę do piernika i sól. Całość miksujemy jeszcze około 3-5 minut i przerywamy miksowanie.
Tak przygotowaną masę łączymy z rodzynkami przy pomocy łyżki.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką, by ciasto nie przywarło do niej.
Do przygotowanej formy nalewamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego uprzednio do temperatury 180º C piekarnika.
Pieczemy około 50-60 min. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z formy i pozostawimy by ostygło.

Sposób przygotowania lukru:

Białko z jednego jajka ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z połowy cytryny. Uzyskujemy w ten sposób gęstą lecz lejącą polewę, którą smarujemy wierzch ostudzonego ciasta.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: en.petitchef.com

Polecamy Ci również

Zobacz także