Chwasty z ogrodu na talerz. Jakie dzikie rośliny warto jeść?

0
Mniszek lekarski
Wiele roślin, które nazywamy chwastami, można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni. Należy do nich popularny mniszek lekarski oraz niepozorna gwiazdnica.

W naszych ogrodach i na łąkach rośnie wiele roślin, określanych jako chwasty. Jednak spora część z nich ma wiele wartości odżywczych i w dodatku jest smaczna. Podpowiadamy, jakie chwasty warto jeść i jak je zbierać.

Rośliny jadalne - poznaj je, zanim zbierzesz

Chwasty dla każdego ogrodnika są sporym utrapieniem. Jeśli jednak przyjrzymy im się bliżej, może się okazać, że mają większe walory smakowe i odżywcze, niż niejedna roślina użytkowa. Panująca w ostatnich latach moda na ekologię sprawiała, że zaczęliśmy dostrzegać potencjał drzemiący w tępionych dotychczas roślinach, zasiedlających nasze ogrody i pola uprawne.

Wiele chwastów może być z powodzeniem traktowana jak wartościowe zioła lub rośliny przyprawowe. Zanim jednak zdecydujemy się wykorzystać je w kuchni, powinniśmy wiedzieć, które gatunki możemy bezpiecznie zbierać. Taka wiedza jest równie ważna, jak znajomość jadalnych gatunków grzybów, gdyż podobnie jak podczas grzybobrania, możemy być narażeni na spore kłopoty zdrowotne, jeśli zdecydujemy się na zbiór niewłaściwych roślin.

Zanim więc wybierzemy się do ogrodu lub na łąkę w poszukiwaniu ciekawych chwastów, znajdźmy najpierw na ich temat informacje w fachowej literaturze i na tej podstawie przygotujmy listę gatunków, które można zbierać i wykorzystywać w kuchni. Wszystkie rośliny powinniśmy też umieć rozpoznać, dlatego wcześniej należy znaleźć ich fotografie i zapamiętać cechy charakterystyczne każdego interesującego nas gatunku, aby móc później bez problemu odszukać go wśród wielu innych, często podobnych roślin.

Polecamy też: Różne odmiany fiołków - do sałatek, na napary i do ogródków

Jak zbierać rośliny do jedzenia

Powinniśmy też pamiętać, że na walory smakowe i wartości odżywcze roślin ma wpływ nie tylko gatunek, ale też faza rozwoju oraz pora i miejsce zbioru. Rośliny najlepiej zbierać przed południem, w dni ciepłe, suche i pogodne, gdyż na wartość odżywczą ziela źle wpływa susza, wilgotna pogoda oraz wysoka temperatura. Roślin nie wolno też pozyskiwać z miejsc zanieczyszczonych (np. z przydrożnych rowów), ani z terenów, gdzie były prowadzane opryski chemiczne.

Aby móc skorzystać z cennych składników znajdujących się w chwastach, powinniśmy zbierać wyłącznie młode liście, z roślin, które jeszcze nie zakwitły (z wyjątkiem gatunków zbieranych dla kwiatów np. koniczyny), gdyż to właśnie wtedy znajduje się w nich najwięcej substancji odżywczych.

Niektórych roślin nie tylko nie warto, ale nawet nie wolno zbierać w fazie kwitnienia, gdyż wtedy w ich tkankach pojawiają się substancje potencjalnie niebezpieczne dla naszego zdrowia (np. w pokrzywach).

Młode pokrzywy

Uwaga! Nie należy zbierać i jeść liści pokrzywy, kiedy roślina już kwitnie.

Szjeno09190 - pixabay.com
Gwiazdnica

Gwiazdnica jest bardzo popularnym chwastem i... jadalną rośliną.

WikimadiaImages - pixabay.com
Cykoria podróżnik

Młode liście cykorii można jeść na ciepło.

AKuptsova - pixabay.com
Komosa biała

Komosa biała jest świetnym zamiennikiem szpinaku.

Rasbak 0601 - wikimedia.commons CC by SA 3.0
Koniczyna

Koniczynę pospolitą zbiera się dla jadalnych kwiatów.

JamesDeMers - pixabay.com
Babka lancetowata

Liście babki lancetowatej można jeść po sparzeniu.

Cornelinux - pixabay.com
Babka pospolita

Liście babki zwyczajnej wystarczy sparzyć przed jedzeniem.

wikimediaImages - pixabay.com
Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek można dodawać do zup i... piwa.

Hans - pixabay.com
Bylica pospolita

Bylicę pospolitą można wykorzystywać jako przyprawę.

wikimediaImages - pixabay.com
Jasnota biała

Młode liście jasnoty białej można jeść jak szpinak.

Glisando - pixabay.com
Rumianek pospolity

Z kwiatów rumianku można robić napary i nalewki.

AKuptsova - pixabay.com
Podagrycznik

Młode liście podagrycznika można jeść w sałatkach.

402mdk09 - wikipedia.commons CC by SA 3.0

Jakie chwasty warto jeść – wybór gatunków

Wśród licznych chwastów nadających się do spożycia, jedno z pierwszych miejsc zajmuje pokrzywa. Jej młode (i tylko młode !) liście zawierają niezwykłe bogactwo wartościowych składników odżywczych (m.in. witamin np. A, B2, C, K oraz związków mineralnych np. potas, azot, fosfor, magnez, żelazo, a także chlorofil, białka, karotenoidy, flawonoidy, ksantofil, kwasy organiczne), dlatego mogą być traktowane jako nowalijka wzmacniająca organizm po długiej zimie. Liście po sparzeniu tracą właściwości parzące i znakomicie nadają się do sałatek, zup, serków oraz na soki.

Kolejnym wartościowym chwastem jest także mniszek pospolity. Jego młode liście są bogate w wiele substancji odżywczych (m.in.: wit. C, karotenoidy, flawonoidy) i doskonale nadają się do sałatek oraz surówek. Jeśli przeszkadza nam zawarta w nich goryczka, możemy się jej pozbyć, mocząc liście przez pół godziny w lekko osolonej, chłodnej wodzie.

Wśród jadalnych chwastów na uwagę zasługuje także gwiazdnica pospolita, bogata w witaminy (głównie A i B), minerały (m.in. żelazo, potas, magnez), saponiny i inne związki organiczne. Roślina może być zbierana w trakcie kwitnienia i nadaje się do przyprawiania surówek, sałatek, serów oraz masła ziołowego.

Polecamy: Zupę-krem szczawiowo-mniszkowy

Ciekawymi chwastami jadalnymi są także:

  • cykoria podróżnik - młode liście nadają się do spożycia na ciepło,
  • komosa biała - zamiennik szpinaku,
  • koniczyna pospolita - zbierana dla kwiatów,
  • babka lancetowata i zwyczajna - młode liście po sparzeniu nadają się do spożycia na surowo i na ciepło,
  • bluszczyk kurdybanek - doskonały do zup oraz jako przyprawa do piwa,
  • bylica pospolita - używana do przyprawiania mięs, ryb i drobiu,
  • jasnota biała - młode liście zastępują szpinak,
  • podagrycznik pospolity - młode liście nadają się do sałatek,
  • rumianek pospolity - kwiat zbierany na herbatki i nalewki.

Więcej przepisów kulinarnych na rośliny ogrodowe, warzywa i owoce znajdziesz tutaj

 

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także