Chutney, to rodzaj gęstego sosu. Przyrządza się go z owoców i warzyw z dodatkiem czosnku, cebuli musztardy czy octu.
Sos ten wywodzi się z kuchni indyjskiej, nic więc dziwnego, że jest kompilacją smaków ostrych
i słodkich. Podaje się go, zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich.
Składniki:
1-2 szklanka żurawiny,
1-2 plastry ananasa,
garść rodzynek,
4-5 goździków, cynamon, chilli,
1 łyżka startego imbiru,
sok i starta skórka z cytryny,
2-3 łyżki octu winnego,
cukier i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Żurawinę z pokrojonym w kostkę ananasem, rodzynkami i przyprawami smaży się na patelni w miarę konieczności podlewając wodą do uzyskania konsystencji gęstej konfitury. Sos doprawia się do smaku. Zamknięty na gorąco w słoiczkach może być przechowywany w lodówce.