Chutney żurawinowy

Chutney, to rodzaj gęstego sosu. Przyrządza się go z owoców i warzyw z dodatkiem czosnku, cebuli musztardy czy octu.

Sos ten wywodzi się z kuchni indyjskiej, nic więc dziwnego, że jest kompilacją smaków ostrych
i słodkich. Podaje się go, zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich.

Składniki:

1-2 szklanka żurawiny,
1-2 plastry ananasa,
garść rodzynek,
4-5 goździków, cynamon, chilli,
1 łyżka startego imbiru,
sok i starta skórka z cytryny,
2-3 łyżki octu winnego,
cukier i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Żurawinę z pokrojonym w kostkę ananasem, rodzynkami i przyprawami smaży się na patelni w miarę konieczności podlewając wodą do uzyskania konsystencji gęstej konfitury. Sos doprawia się do smaku. Zamknięty na gorąco w słoiczkach może być przechowywany w lodówce.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: unfussyfare.com

Zobacz także