Chutney z rokitnika i dyni

Chutney z rokitnika i dyni

Chutney to rodzaj słodko – kwaśnego sosu, który wywodzi się z tradycji kuchni azjatyckiej. Te sosy świetnie sprawdzają się w roli dodatków do dań mięsnych, rybnych lub serów czy makaronów.

Składniki:

  • szklanka owoców rokitnika,
  • 30 dag miąższu dyni,
  • cebula,
  • jabłko,
  • imbir, pieprz, goździki, cynamon, sól,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • ½ szklanki miodu.

Sposób przygotowania:

Miąższ dyni, obrane jabłka bez skórki oraz cebulę kroimy w kostkę, dodajemy owoce rokitnika i podsmażamy na łyżce oleju, a następnie dusimy we własnym sosie na małym ogniu do miękkości. Wówczas dodajemy starty imbir, pieprz, zmielone goździki i cynamon, energicznie mieszając przesmażamy 3-5 minut, doprawiamy solą, miodem i octem jabłkowym. Jeszcze gorący sos, przekładamy do małych słoiczków i natychmiast zakręcamy. Przechowujemy w lodówce lub pasteryzujemy.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: thehealingarc.com

Polecamy Ci również

Zobacz także