Choroby truskawek – jak je rozpoznawać, leczyć i jak im zapobiegać

0
Truskawki
Truskawki dają pyszne owoce, ale są także podatne na choroby - przede wszystkim grzybowe.

Truskawki są wrażliwe zarówno na kaprysy pogody, jak i choroby, szczególnie grzybowe. Podpowiadamy, jak rozpoznać najczęstsze choroby truskawek i zwalczać je, a także – co robić, żeby truskawki nie chorowały.

Truskawki to nasze ulubione owoce sezonowe. Ich wspaniały smak, intensywny kolor i piękny aromat nie mają sobie równych, dlatego z pewnością warto uprawiać je w każdym ogrodzie. Niestety, czas na zbiory truskawek jest krótki, a do tego rośliny często cierpią z powodu kapryśnej pogody i licznych chorób, co odbija się na plonach. Susze, długotrwałe deszcze, brak słońca czy wiosenne przymrozki, to dla truskawek prawdziwy koszmar, ale jeszcze gorsze w skutkach mogą być choroby.

Sprawdź koniecznie: Jak zadbać o krzaczki truskawek po sezonie

Szara pleśń – choroba, która niszczy truskawki

Jedną z najczęstszych, a zarazem najbardziej niebezpiecznych chorób truskawek jest szara pleśń, która najlepiej rozwija się podczas ciepłej i wilgotnej pogody. Choroba, może doszczętnie zniszczyć całe plony truskawek, dlatego trzeba z nią bezwzględnie walczyć. Jej objawem są niewielkie, brunatne plamy, które szybko się powiększają i pokrywają całą powierzchnię owoców, a także liści i kwiatów, powodując ich gnicie. Na porażonych częściach rośliny pojawia się gęsty, pylisty, szary nalot grzybni, który zakaża kolejne rośliny.

Ponieważ nie mamy wpływu na pogodę, infekcji nie zawsze możemy zapobiec, ale możemy ograniczyć jej skutki i to jeszcze zanim rozpoczniemy ochronę chemiczną. Do skutecznych działań profilaktycznych, mających na celu powstrzymanie rozwoju szarej pleśni truskawek należy m.in.:

  • umiarkowane nawożenie roślin azotem,
  • zakup zdrowych sadzonek,
  • zachowanie między roślinami odpowiednich odstępów na zagonie,
  • unikanie moczenia roślin podczas podlewania,
  • sadzenie odmian najmniej podatnych na chorobę (np. „Hokent”, „Florence”, „Kent”),
  • ściółkowanie zagonów słomą,
  • ścinanie liści truskawek po zbiorach,
  • zapobiegawcze opryski (np. wyciągi lub wywary z cebuli bądź czosnku) lub podlewanie  truskawek preparatami roślinnymi (np. gnojówka ze skrzypu).

Czasami jednak profilaktyka nie wystarczy, dlatego kiedy choroba zaatakuje, trzeba sięgnąć po środki chemiczne. Opryski należy przeprowadzać 2-3 razy w sezonie (w odpowiedniej fazie rozwojowej roślin), ściśle przestrzegając zaleceń producenta preparatu. Do środków polecanych aktualnie na szarą pleść truskawki należą m.in.: Switch 62,5 WG, Pomarsol Forte 80 WG, Teldor 500 SC, Yamato 303 SE oraz preparaty biologiczne np. Polyversum WP i Prestop WP.

Polecamy: Sposoby na domowe opryski roślin

Czerwona plamistość liści truskawek

Kolejną bardzo popularną i równie niebezpieczną chorobą truskawek jest czerwona plamistość liści, której sprawcą także jest grzyb preferujący cieple i wilgotne środowisko. Objawem choroby są drobne, brunatno-czerwone, nieregularne plamy, pojawiające się na powierzchni starszych liści. Z czasem plamy się powiększają i łączą, a liście i całe rośliny słabną, a nawet zamierają.

Podobnie jak przy szarej pleśni, w ochronie roślin przed chorobą duże znaczenie ma profilaktyka. W tym przypadku jest ona jednak szczególnie ważna, gdyż obecnie zarejestrowanych jest niewiele preparatów do ochrony truskawek przed czerwoną plamistością (należą do nich: Vaxiplant SL, Nordox 75 WG oraz preparat biologiczny Polyversum WP).

Biała plamistość liści truskawek

Podobną, ale nieco mniej groźną chorobą jest biała plamistość liści, której sprawcą także jest grzyb. Jej objawami są pojawiające się na liściach drobne, brunatne plamki z białym środkiem. Porażone liście częściowo zamierają, osłabiając roślinę i obniżając plony. Choroba nie powoduje tak masowych strat jak szara pleśń, ale może łatwo się rozprzestrzeniać, dlatego trzeba z nią walczyć. Pomogą w tym preparaty, takie jak: Yamato 303 SE, Topsin M 500 SC oraz Polyversum WP.

Mączniak prawdziwy

Bardzo popularną chorobą truskawek jest także wywoływany jest przez grzyby mączniak prawdziwy. Jego objawami są brunatno-czerwone, duże plamy na brzegach liści, które szybko pokrywają się gęstym, białym, mączystym nalotem. Porażone liście zasychają, zwijają się i obumierają, osłabiając roślinę i pogarszając jakość plonów. Przy dużym nasileniu choroby, plamy oraz nalot widoczne są również na kwiatach i zawiązkach owoców. Podobnie jak poprzednio, duże znaczenie w zwalczaniu choroby ma profilaktyka. Warto też wybierać odporne odmiany truskawek, takie jak: „Florence”, „Hokent”, „Kama”, „Filon”. Jeśli choroba rozwinie się, trzeba działać bardziej zdecydowanie, stosując opryski odpowiednimi preparatami ochrony roślin (np. Topas 100 EC, Agria Bos-Pirak 33 WG, Topsin M 500 SC, Yamato 303 SE oraz Polyversum WP).

Poznaj: Tajniki uprawy kolorowych odmian truskawek i poziomek

 

 

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także