Choroby agrestu i porzeczki

0
Porzeczka

Jednymi z najczęściej spotykanych w ogrodach krzewów owocujących są porzeczki i agrest. Pozwalają nie tylko tworzyć dekoracyjne, zielone kępy, lecz oferują również smaczne owoce, szczególnie lubiane przez najmłodszych.

Każdy miłośnik agrestu i porzeczek powinien umieć jak najszybciej rozpoznawać oraz zwalczać choroby tych roślin, gdyż zaatakowane zazwyczaj nie owocują.

Dla agrestu i porzeczek szczególnie groźne są choroby liści. Jeżeli do zarażenia dochodzi wiosną, krzewy potrafią się całkowicie ogołocić, a to oznacza, że w danym roku owoców nie będzie. Choroby i szkodniki krzewów owocujących łatwo rozpoznać i zwalczać. Wystarczy znać kilka podstawowych objawów.

Rdza wejmutkowo-porzeczkowa - najczęściej atakuje porzeczki czarne. W czerwcu na liściach pojawiają się żółte przebarwienia, później przechodzące w brunatne plamy. Na spodniej stronie liści widać żółto-brązowe skupiska zarodników grzybów. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby trzeba regularnie usuwać opadnięte liście, na których grzyby zimują. Leczenie polega na opryskiwaniu krzewów przed kwitnieniem i po zbiorach preparatami zawierającymi fungicydy.

Mączniak amerykański - atakuje agrest i czarne porzeczki. Na liściach i młodych pędach powstaje mączysty, białawy nalot. Liście ulegają deformacji. Na krzewach agrestu nalot widać również na owocach. Początkowo jest biały, z czasem brązowieje. Zaatakowane owoce nie nadają się do jedzenia. Rozwojowi choroby sprzyja ciepła, sucha pogoda. Mączniak to dolegliwość  trudna do zwalczenia. Trzeba regularnie przeglądać rośliny od wczesnej wiosny i wycinać zakażone pędy. Krzewy po kwitnieniu i po zbiorze owoców należy opryskiwać preparatem ze skrzypu polnego. Po kwitnieniu można również zastosować środki na bazie fungicydów. Po zbiorze owoców opryski należy powtarzać kilkukrotnie w odstępie dwutygodniowym.

Antraknoza liści - choroba grzybicza, występująca zarówno na porzeczkach, jak i agreście. Na liściach powstają drobne, brunatne plamki. Zmiany można też niekiedy zaobserwować na owocach i pędach. Głównym źródłem zakażenia są ubiegłoroczne liście, w których wykształcają się zarodniki grzybów. Podstawowym zabiegiem ograniczającym rozwój choroby jest zatem dokładne wygrabianie opadniętych liści spod krzewów. Jeżeli mimo to dojdzie do zakażenia, należy zastosować opryski wyciągiem z czosnku lub preparatami zawierającymi fungicydy.

Biała plamistość liści - od połowy maja na liściach porzeczek pojawiają się nieregularne, brązowe plamy. Początkowo drobne, z czasem w części środkowej zmieniające kolor na szarobiały (stąd nazwa choroby). Liczba plam na liściach szybko wzrasta. Profilaktyka i ewentualne leczenie są identyczne jak w przypadku antraknozy.

Oceń artykuł
3,50 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewa Zdanowska

Źródło: Celtis

Zdjęcia: fotolia

Data publikacji: 20.12.2010

Polecamy Ci również

Zobacz także