Składniki:
- pęczek botwinki (młode buraki wraz z liśćmi),
- ½ l bulionu,
- ½ l jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka,
- szk. kwaśnej śmietany,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1-2 świeże ogórki,
- pęczek szczypiorku,
- cukier, pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Botwinkę przebieramy zostawiając tylko młode, zdrowe i świeże listki, młode buraczki i liście myjemy, szatkujemy i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy krótko przez 8-10 minut, tyle by buraki były miękkie, odcedzamy botwinkę na sicie i pozostawiamy, aby ostygła. Zsiadłe mleko lub jogurt łączymy z kwaśną śmietaną, ubijamy trzepaczką lub mikserem, dodajemy zimny wywar z botwinki, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz oraz cukier do smaku i ubijamy aż wszystkie składniki połączą się ze sobą czyli około 2-3 minuty. Następnie do chłodnika wrzucamy ugotowaną zimną botwinkę, ogórki pokrojone w kostkę i drobno posiekany szczypiorek, całość mieszamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Podajemy na zimno.