Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

chłodnikSkładniki:

  • pęczek botwinki (młode buraki wraz z liśćmi),
  • ½ l bulionu,
  • ½ l jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka,
  • szk. kwaśnej śmietany,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1-2 świeże ogórki,
  • pęczek szczypiorku,
  • cukier, pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Botwinkę przebieramy zostawiając tylko młode, zdrowe i świeże listki, młode buraczki i liście myjemy, szatkujemy i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy krótko przez 8-10 minut, tyle by buraki były miękkie, odcedzamy botwinkę na sicie i pozostawiamy, aby ostygła. Zsiadłe mleko lub jogurt łączymy z kwaśną śmietaną, ubijamy trzepaczką lub mikserem, dodajemy zimny wywar z botwinki, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz oraz cukier do smaku i ubijamy aż wszystkie składniki połączą się ze sobą czyli około 2-3 minuty. Następnie do chłodnika wrzucamy ugotowaną zimną botwinkę, ogórki pokrojone w kostkę i drobno posiekany szczypiorek, całość mieszamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Podajemy na zimno.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: souprecipesnow.info

Polecamy Ci również

Zobacz także