Chłodnik truskawkowy

Chłodnik truskawkowy

chłodnik truskawkowySkładniki:

  • ½ kg truskawek,
  • cukier waniliowy,
  • 3-4 goździki,
  • świeża mięta,
  • ½ szk. gęstej śmietany,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Obrane z szypułek i umyte truskawki gotujemy, w litrze wody z cukrem, szczyptą soli i goździkami, przez 15 minut. Gdy truskawki odrobinę ostygną miksujemy je, dodajemy gęstą śmietanę
i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodnik podajemy mocno schłodzony z drobnym makaronem typu gwiazdki.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: crazyhorsesghost.hubpages.com

Polecamy Ci również

Zobacz także