Składniki:
- 1,5 dag świeżych drożdży,
- ½ łyżki stołowej cukru,
- 1 i ¾ szklanka ciepłej wody,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 i ½ szklanka maki razowej,
- 2 i ½ szklanka mąki pszennej,
- 1łyżka oleju,
- 1-2 łyżki nasion,
- ½ szklanka ziaren słonecznika,
- ½ szklanka ziaren dyni,
Sposób przygotowania:
Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż zaczyn urośnie. Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i olejem dodać drożdże
i zagnieść lekkie ciasto, w razie potrzeby dodać ciepłej wody na koniec wyrabiania do ciasta dodać słonecznik, dynię i nasiona lubczyku. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę lub blat i wyrabiać aż stanie się gładkie i elastyczne, czyli około 10 minut wówczas ciasto przykryć płócienną ściereczką i odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na stolnicy przez 5-10 minut i formujemy
z niego bochenek, który układamy na blaszce lub w foremce keksowej, smarujemy olejem, posypujemy ziarnami dyni i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie, chleb wkładamy do nagrzanego do 220ºC i pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze około 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy i studzimy na drucianej siatce.