Chleb z nasionami lubczyku

Chleb z nasionami lubczyku

chleb z nasionami lubczykuSkładniki:

  • 1,5 dag świeżych drożdży,
  • ½ łyżki stołowej cukru,
  • 1 i ¾ szklanka ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 i ½ szklanka maki razowej,
  • 2 i ½ szklanka mąki pszennej,
  • 1łyżka oleju,
  • 1-2 łyżki nasion,
  • ½ szklanka ziaren słonecznika,
  • ½ szklanka ziaren dyni,

Sposób przygotowania:

Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż zaczyn urośnie. Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i olejem dodać drożdże
i zagnieść lekkie ciasto, w razie potrzeby dodać ciepłej wody na koniec wyrabiania do ciasta dodać słonecznik, dynię i nasiona lubczyku. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę lub blat i wyrabiać aż stanie się gładkie i elastyczne, czyli około 10 minut wówczas ciasto przykryć płócienną ściereczką i odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na stolnicy przez 5-10 minut i formujemy
z niego bochenek, który układamy na blaszce lub w foremce keksowej, smarujemy olejem, posypujemy ziarnami dyni i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie, chleb wkładamy do nagrzanego do 220ºC i pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze około 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy i studzimy na drucianej siatce.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: gypsymagicspells.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także