Przepis pochodzi z książki „Brot” Bernda Armbrusta. Znaleźć tam można wiele interesujących przepisów na chleby słodkie i wytrawne. Niestety nie znalazłam nigdzie jej tłumaczenia a w oryginalnej wersji książka ta wyszła w języku niemieckim.
Składniki na bochenek do dużej formy keksowej:
- 500 g mąki pszennej,
- 175 ml letniej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 50 g śmietany,
- 75 g masła,
- 100 g cukru,
- 100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych i uprażonych na suchej patelni,
- 2 dojrzałe gruszki pokrojone w kostkę,
- 1/2 łyżki cynamonu,
- 1 laska wanilii,
- 1 łyżeczka soli,
- Ziarna dyni, słonecznika lub sezamu do posypania.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich jajka, śmietanę i cukier, wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Od tego momentu ciasto wyrabiamy ręcznie. Do płynnych składników partiami dodajemy mąkę, masło, cynamon, ziarenka wanilii z solą i dokładnie wyrabiamy na gładką jednolitą masę, przez około 4-6 minut. Na koniec do ciasta dodajemy orzechy i pokrojone w sporą kostkę gruszki.
Ciasto przekładamy na stolnicę lub posypany mąką blat kuchenny i pozostawiamy przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na około 30 min. W trakcie czekania, trzeba kilkukrotnie ciasto złożyć na pół i wyrobić delikatnie, by uzyskać pęcherzykowatą strukturę chleba. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, lecz jeśli jest chłodno, trzeba odczekać trochę dłużej.
Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego walcowaty bochenek, który umieszczamy w natłuszczonej podłużnej formie keksowej. Wierzch chleba smarujemy ubitym widelcem białkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami. Ciasto przykryte ściereczką, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut a następnie pieczemy w nagrzanym do 220°C piekarniku przez 45 min. By wierzch chleba nie przypalił się możemy go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, chleb wyjmujemy z formy i studzimy odkryty.