Chleb z gruszkami i orzechami

Przepis pochodzi z książki „Brot” Bernda Armbrusta. Znaleźć tam można wiele interesujących przepisów na chleby słodkie i wytrawne. Niestety nie znalazłam nigdzie jej tłumaczenia a w oryginalnej wersji książka ta wyszła w języku niemieckim.

Składniki na bochenek do dużej formy keksowej:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 175 ml letniej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 50 g śmietany,
  • 75 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych i uprażonych na suchej patelni,
  • 2 dojrzałe gruszki pokrojone w kostkę,
  • 1/2 łyżki cynamonu,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Ziarna dyni, słonecznika lub sezamu do posypania.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich jajka, śmietanę i cukier, wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Od tego momentu ciasto wyrabiamy ręcznie. Do płynnych składników partiami dodajemy mąkę, masło, cynamon, ziarenka wanilii z solą i dokładnie wyrabiamy na gładką jednolitą masę, przez około 4-6 minut. Na koniec do ciasta dodajemy orzechy i pokrojone w sporą kostkę gruszki.
Ciasto przekładamy na stolnicę lub posypany mąką blat kuchenny i pozostawiamy przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na około 30 min. W trakcie czekania, trzeba kilkukrotnie ciasto złożyć na pół i wyrobić delikatnie, by uzyskać pęcherzykowatą strukturę chleba. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, lecz jeśli jest chłodno, trzeba odczekać trochę dłużej.
Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego walcowaty bochenek, który umieszczamy w natłuszczonej podłużnej formie keksowej. Wierzch chleba smarujemy ubitym widelcem białkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami. Ciasto przykryte ściereczką, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut a następnie pieczemy w nagrzanym do 220°C piekarniku przez 45 min. By wierzch chleba nie przypalił się możemy go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, chleb wyjmujemy z formy i studzimy odkryty.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: recipesfromthe21stcenturyhousewife.blogspot.com

Zobacz także