Składniki:
- 1,5 dag świeżych drożdży,
- ½ łyżki stołowej cukru,
- 1 i ¾ szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 i ½ szklanki maki razowej,
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej,
- 1łyżka oleju,
- 1-2 łyżki rozmarynu,
- ½ szklanki ziaren słonecznika lub siemienia lnianego.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż zaczyn urośnie. Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i olejem dodać drożdże, rozmaryn i zagnieść lekkie ciasto, w razie potrzeby dodać ciepłej wody. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę lub blat i wyrabiać, aż stanie się gładkie i elastyczne, czyli około 10 minut, wówczas ciasto przykryć płócienną ściereczką i odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na stolnicy przez 5-10 minut i formujemy z niego bochenek, który układamy na blaszce lub w foremce keksowej, smarujemy olejem, posypujemy ziarnami, które możemy też dodać do ciasta i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie chleb wkładamy do nagrzanego do 220ºC i pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze około 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy i studzimy na drucianej siatce.