Chleb z dodatkiem rozmarynu

Chleb z dodatkiem rozmarynu

chleb z rozmarynemSkładniki:

  • 1,5 dag świeżych drożdży,
  • ½ łyżki stołowej cukru,
  • 1 i ¾ szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 i ½ szklanki maki razowej,
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1łyżka oleju,
  • 1-2 łyżki rozmarynu,
  • ½ szklanki ziaren słonecznika lub siemienia lnianego.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż zaczyn urośnie. Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i olejem dodać drożdże, rozmaryn i zagnieść lekkie ciasto, w razie potrzeby dodać ciepłej wody. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę lub blat i wyrabiać, aż stanie się gładkie i elastyczne, czyli około 10 minut, wówczas ciasto przykryć płócienną ściereczką i odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na stolnicy przez 5-10 minut i formujemy z niego bochenek, który układamy na blaszce lub w foremce keksowej, smarujemy olejem, posypujemy ziarnami, które możemy też dodać do ciasta i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie chleb wkładamy do nagrzanego do 220ºC i pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze około 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy i studzimy na drucianej siatce.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: makeandtakes.com

Polecamy Ci również

Zobacz także