Buraki liściowe - boćwina

Buraki liściowe

Buraki ćwikłowe to jedno z najpowszechniejszych warzyw na polskich stołach. Coraz większą popularność zdobywają jednak odmiany nie tworzące kulistych, czerwonych korzeni - buraki liściowe. Doskonałe do sałatek, popularnej zupy botwinki, a w upalne lato niezastąpione w chłodnikach.

Buraki liściowe, często zwane również naciowymi, nie wymagają specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. W ogrodzie można je uprawiać od kwietnia do sierpnia. Buraki liściaste są niezwykle plenne, dlatego na potrzeby przeciętnej rodziny wystarczy kilka grządek. Warto jednak wysiać większą ilość roślin, bowiem liście można zamrażać, a botwina niewątpliwie będzie rodzinną atrakcją w środku zimy. Liście buraków naciowych są podobne do liści odmian ćwikłowych, jednak znacznie większe, grubsze i bardziej soczyste, o intensywniejszym smaku. Korzenie nie są jadalne. Istnieją odmiany liściaste i łodygowe buraków liściowych. Łodygowe mają mniejsze liście i grubsze łodygi - są stosowane do zup. Odmiany liściaste idealnie nadają się do sałatek, również dlatego, że mają różne kolory łodyżek - czerwone, żółte, białe - co na talerzu wygląda niezwykle dekoracyjnie.

 Polecamy wideoPrzepisy na dania z burakiem w roli głównej

Od wiosny do pierwszych przymrozków
Stanowisko dla buraków liściowych powinno być słoneczne - rośliny najlepiej rosną w pełnym słońcu. Wymagają ziemi głęboko uprawionej, próchniczej i przepuszczalnej. W uprawie buraków ważne jest utrzymywanie stałej, jednak niezbyt dużej wilgotności gleby - w zbyt mokrej i w za suchej ziemi warzywa słabo rosną. Przygotowując stanowisko nie warto zatem żałować kompostu celem nawiezienia oraz kompostowanej kory i piasku, by przewietrzyć podłoże. Można również dodać torfu, który pomaga zatrzymywać wilgoć. Ziemię obowiązkowo trzeba odchwaścić, gdyż młode buraki są wrażliwe na obecność niepożądanych sąsiadów i łatwo giną. Sianie bezpośrednio na grządki można rozpocząć w kwietniu i kontynuować do lipca, dzięki czemu do pierwszych przymrozków będziemy mieli świeżą botwinę. Buraki należy siać niezbyt głęboko. Najlepiej na głębokość ok. 3 cm w odstępie ok. 35 cm. Idealny rozstaw między grządkami wynosi 40 cm. Jeśli siewki wzejdą zbyt gęsto, należy je przerwać - za ciasno rosnące rośliny mają mniejsze liście. Buraki liściowe na tym samym stanowisku można uprawiać co 3 lata.

Zbierać póki młode


W okresie wegetacji rośliny należy regularnie, niezbyt obficie podlewać. Najlepiej co 3-4 dni. Ziemię wokół buraków warto wyściółkować, gdyż boćwina nie toleruje przesuszenia podłoża. Buraki liściowe potrzebują dużej ilości składników odżywczych, zatem wymagają regularnego zasilania. Co dwa, trzy tygodnie trzeba dokarmiać je wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi o obniżonej zawartości azotu. Warto zwrócić uwagę, czy mieszanka ma niską ilość tego pierwiastka, ponieważ zbyt dużo azotu w ziemi powoduje łatwe wybijanie buraków w pędy kwiatowe, co zdecydowanie pogarsza smak i jakość liści. Z tego samego powodu nie warto zbytnio zwlekać ze zbiorem – najbardziej wartościowe są młode liście. Z wiekiem stają się łykowate i tracą na smaku. Należy również pamiętać, by regularnie przeglądać grządkę, bowiem buraki smakują nie tylko ludziom. Są również jednym z ulubionych dań ślimaków. Pełzających amatorów buraczanych liści warto przesiedlać z grządki poza ogród. Dobrym pomysłem na zabezpieczenie warzyw jest posadzenie w pobliżu bazylii, której intensywny zapach odstrasza ślimaki i gryzonie. Buraki liściowe można uprawiać również w skrzynkach na tarasie, czy dużych donicach na słonecznym parapecie.

Polecane odmiany buraków liściowych:
Silber - odmiana liściowa o ciemnozielonych liściach, ozdobionych białymi nerwami. Uznawana
za jedną z najsmaczniejszych odmian.
Lukullus - odmiana liściowa o bardzo dużych, żółtozielonych liściach. Ceniona za plenność i smak. Odporna na choroby.
Vulkan - odmiana łodygowa o intensywnie ciemnozielonych liściach i szerokich, czerwonych ogonkach. Soczysta i bardzo smaczna.
Bright Lights - szczególnie dekoracyjna odmiana łodygowa. Ma jasnozielone liście, często podbarwione na czerwono i szerokie ogonki przechodzące we wszystkie barwy tęczy.

Oceń artykuł
3,57 / 7 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Jabłońska

Zdjęcia: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także