Danie to wywodzi się z Indii gdzie tradycyjnie, warzywa smażone w cieście na głębokim oleju nazywa się pakory. Brokuł w cieście cebulowym to modyfikacja tego dnia – zresztą bardzo udana.
- 1 brokuł podzielony na spore różyczki
- cebula
- całe jajko
- 1 szk. mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do ciasta naleśnikowego, przygotowanego z jajka, mąki, szklanki wody i proszku do pieczenia, dodajemy cebulę (zmiksowaną lub startą na drobnych oczkach tarki). Ciasto doprawiamy solą
i pieprzem. Dość duże różyczki brokuła moczymy w cieście i wrzucamy na głęboki olej. Można brokuł smażyć we frytkownicy z sitem lub jeśli jej nie mamy, wygodnie jest nadziać brokuły na drewniane szpadki do szaszłyków, moczyć w cieście i tak smażyć około 5-8 min każdą różyczkę. Ciasto powinno być złote. Pakory świetnie smakują z dippami lub zimnymi ostrymi sosami.