Brokuły w cieście

Brokuły w cieście

Danie to wywodzi się z Indii gdzie tradycyjnie, warzywa smażone w cieście na głębokim oleju nazywa się pakory. Brokuł w cieście cebulowym to modyfikacja tego dnia – zresztą bardzo udana.

brokułySkładniki:

  • 1 brokuł podzielony na spore różyczki
  • cebula
  • całe jajko
  • 1 szk. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do ciasta naleśnikowego, przygotowanego z jajka, mąki, szklanki wody i proszku do pieczenia, dodajemy cebulę (zmiksowaną lub startą na drobnych oczkach tarki). Ciasto doprawiamy solą
i pieprzem. Dość duże różyczki brokuła moczymy w cieście i wrzucamy na głęboki olej. Można brokuł smażyć we frytkownicy z sitem lub jeśli jej nie mamy, wygodnie jest nadziać brokuły na drewniane szpadki do szaszłyków, moczyć w cieście i tak smażyć około 5-8 min każdą różyczkę. Ciasto powinno być złote. Pakory świetnie smakują z dippami lub zimnymi ostrymi sosami.

Oceń artykuł
4,60 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: worldcommunitycookbook.org

Polecamy Ci również

Zobacz także