Bób – jak go uprawiać w ogrodzie i wykorzystywać

0
Bób
Bób to znakomita przekąska, ale może też być podstawą wielu dań. Jego uprawa nie jest trudna. A dodatkową korzyścią jest to, że bób zasila glebę w azot.

Bób to jedno z tych warzyw, które bez problemu można uprawiać niemal w każdym ogrodzie. Mimo iż nie jest tak popularne jak ogórki, papryka czy pomidory, warto się nim zainteresować, gdyż należy do warzyw bardzo wartościowych i stosunkowo łatwych w uprawie.

Nasiona bobu pozyskane z mięsistych strąków, po ugotowaniu mogą być spożywane wraz ze skórką jako przekąska lub wykorzystywane do przygotowania sałatek i surówek. Z bobu można też przyrządzić rozmaite dania obiadowe takie jak np. potrawki, zapiekanki, leczo, risotto, gulasze, placki czy kotlety. Warzywo nadaje się również do marynowania, a po zblanszowaniu także do mrożenia.

Polecamy też: Jak uprawiać fasolkę szparagową w ogrodzie i dlaczego warto to robić

Dlaczego warto jeść bób

Bób jest jednak nie tylko smaczny, ale też bardzo wartościowy. W jego składzie znajdziemy m.in. duże ilości kwasu foliowego i białka, witaminy (m.in. wit. A i K), minerały (takie jak: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo), błonnik, węglowodany oraz aminokwasy (m.in. lewodopa)

Z tego względu warzywo polecane jest głównie osobom cierpiącym na niedobór witamin i minerałów, chorującym na anemię oraz kobietom w ciąży (polecany ze względu na znaczną zawartość kwasu foliowego, jednak warto pamiętać, że duże ilości mogą powodować wzdęcia). Bób powinien znaleźć się też w diecie osób cierpiących na chorobę Parkinsona, gdyż zawiera składniki powstrzymujące rozwój choroby (m.in. aminokwas lewopoda, wchodzący w skład wielu leków na Parkinsona).

Mimo wysokiego indeksu glikemicznego, warzywo mogą też spożywać osoby borykające się z nadwagą, gdyż jego duża kaloryczność rekompensowana jest małą zawartością tłuszczu i znacznymi ilościami błonnika, dzięki czemu spowalniają się procesy trawienne, a w żołądku na dłużej pozostaje uczucie sytości.

Bogaty w białko bób, może być też doskonałym składnikiem diety osób cierpiących na choroby układu krążenia, gdyż zawarte w nim składniki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i pomóc w uregulowaniu ciśnienia krwi.

Sprawdź: Jak uprawiać buraki

Bób nie dla wszystkich

Mimo swoich rozlicznych zalet, bób nie jest jednak warzywem dla każdego. Jego wadą jest wysoki indeks glikemiczny, który uniemożliwia wprowadzenie warzywa do diety osób cierpiących na cukrzycę. Bób nie jest też odpowiedni dla osób borykających się z chorobami układu trawiennego, gdyż może powodować gazy i wzdęcia.

Jak uprawiać bób w ogrodzie

Jeśli jednak nie mamy żadnych zdrowotnych przeciwwskazań do spożywania bobu, warto znaleźć dla niego miejsce w przydomowym ogródku, tym bardziej, że nie jest szczególnie trudne w uprawie. Należący do rodziny bobowatych (motylkowych) bób, oczekuje przede wszystkim słonecznego stanowiska oraz żyznej, wilgotnej, dość ciężkiej gleby o obojętnym lub lekko kwaśnym odczynie pH.

Bób nie toleruje gleb suchych, lekkich i przepuszczalnych, gdyż w okresie tworzenia strąków zużywa sporo wody. Na suszę reaguje więdnięciem, zawiązywaniem mniejszych ilości kwiatów i karleniem strąków. Staje się też bardziej podatny na ataki szkodników (mszyc i przędziorków).

To Cię zainteresuje: Jak uprawiać i wykorzystywać fenkuł, czyli koper włoski

Bób a nawożenie

Bób nie wymaga natomiast obfitego nawożenia (szczególnie azotem), gdyż na jego korzeniach tworzą się kolonie bakterii brodawkowych, mających zdolność wiązania z powietrza wolnego azotu. Dlatego też na ogół wystarczy mu jedynie jesienne nawożenie kompostem, uzupełnione niewielkimi dawkami nawozów wieloskładnikowych.

Ze względu na symbiozę z bakteriami brodawkowymi, bób może być też doskonałym przedplonem dla innych warzyw (z wyjątkiem roślin z tej samej rodziny botanicznej). Po zakończeniu plonowania i przed rozpoczęciem kolejnych upraw, wystarczy usunąć zasuszone łodygi z zagonów, zostawiając w glebie korzenie roślin, które poprawią żyzność gleby i wzbogacą ją w cenny azot.

Kiedy i jak wysiewać bób

Bób ma bardzo małe wymagania cieplne i może znieść przymrozki nawet do -4º. Najlepiej kiełkuje i rozwija się w temp. ok. 5-15ºC, dlatego jego nasiona powinny być wysiewane wprost do gruntu wczesną wiosną (koniec marca-początek kwietnia) Przeciąganie tego terminu może znacząco obniżyć plonowanie, dlatego roślin nie powinno wysiewać się później, niż w drugiej połowie kwietnia.

Pielęgnacja bobu w czasie wegetacji nie jest trudna i polega głównie na odchwaszczaniu i podlewaniu uprawy.

Sprawdź: Jakie rośliny warto sadzić razem, a jakich połączeń unikać

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także