Składniki:
- 5-6 ziemniaków,
- 20 dag kiszonej kapusty,
- 2 dag drożdży,
- ½ szklanki kefiru,
- sól, cukier,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
W lekko podgrzanym i osłodzonym kefirze rozprowadzamy drożdże i odstawimy je na kilka minut w ciepłe miejsce. W tym czasie obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Kiszoną kapustę odcisnąć i drobno poszatkować. Kapustę i ziemniaki zmieszać ze sobą, a następnie połączyć z zaczynem, doprawić solą, pieprzem i odstawić na godzinę, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść ciasto, formować je łyżką w nieduże placuszki i opiekać z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące. Bliny podaje się tradycyjnie z kwaśną śmietaną, ale dobrze smakują też z surówkami.