Bliny ziemniaczane z kapustą kiszoną

Bliny ziemniaczane z kapustą kiszoną

bliny ziemniaczane z kapustąSkładniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 20 dag kiszonej kapusty,
  • 2 dag drożdży,
  • ½ szklanki kefiru,
  • sól, cukier,
  • olej do smażenia.


Sposób przygotowania:

W lekko podgrzanym i osłodzonym kefirze rozprowadzamy drożdże i odstawimy je na kilka minut w ciepłe miejsce. W tym czasie obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Kiszoną kapustę odcisnąć i drobno poszatkować. Kapustę i ziemniaki zmieszać ze sobą, a następnie połączyć z zaczynem, doprawić solą, pieprzem i odstawić na godzinę, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść ciasto, formować je łyżką w nieduże placuszki i opiekać z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące. Bliny podaje się tradycyjnie z kwaśną śmietaną, ale dobrze smakują też z surówkami.

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: veganforthepeople.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także