Biszkopt z galaretą i wiśniami

Składniki:

  • gotowe krążki biszkoptowe,
  • puszka brzoskwiń,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 kostka masła,
  • 1-2 szklanka wiśni,
  • 2 galaretki wiśniowe.

Sposób przygotowania:

Wiśnie myjemy, drylujemy i zostawiamy na sicie. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w mniejszej niż na opakowaniu ilości wody i odstawiamy by stężała. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, a do pozostałej zalewy, dodajemy ½ szklanki wody i zagotowujemy ją. Proszek budyniowy rozprowadzamy w połowie szklanki wody i wlewamy do gotującej się zalewy
z brzoskwiń. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy do niego zimny budyń. Krem, który powstanie, łączymy z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami i smarujemy nim biszkopt, umieszczony w tortownicy. Prawie gęstą galaretkę wiśniową, wylewamy na krem budyniowy i układamy w niej wydrylowane wiśnie. Ciasto wstawiamy do lodówki, na czas konieczny, by obie masy stężały, czyli na około godzinę.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: tribune.maithu.com

Zobacz także