Składniki:
- gotowe krążki biszkoptowe,
- puszka brzoskwiń,
- ½ szklanki cukru,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 kostka masła,
- 1-2 szklanka wiśni,
- 2 galaretki wiśniowe.
Sposób przygotowania:
Wiśnie myjemy, drylujemy i zostawiamy na sicie. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w mniejszej niż na opakowaniu ilości wody i odstawiamy by stężała. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, a do pozostałej zalewy, dodajemy ½ szklanki wody i zagotowujemy ją. Proszek budyniowy rozprowadzamy w połowie szklanki wody i wlewamy do gotującej się zalewy
z brzoskwiń. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy do niego zimny budyń. Krem, który powstanie, łączymy z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami i smarujemy nim biszkopt, umieszczony w tortownicy. Prawie gęstą galaretkę wiśniową, wylewamy na krem budyniowy i układamy w niej wydrylowane wiśnie. Ciasto wstawiamy do lodówki, na czas konieczny, by obie masy stężały, czyli na około godzinę.