Bigos staropolski ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • ¼ kg wieprzowiny np. żeberka,
  • ¼ kg wołowiny,
  • 20 dag wędzonki,
  • ¼ kg kiełbasy,
  • 10 dag suszonych grzybów,
  • 10 dag śliwek suszonych,
  • po kilka ziaren: pieprzu ziarnistego, jałowca i ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu,
  • lampka czerwonego wytrawnego wina,
  • sól,
  • olej lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

Różne gatunki mięsa pokroić w kostkę, obsmażyć na łyżce oleju, zalać wodą i dusić przez 20-30 minut. Surową kapustę poszatkować drobno i razem ze startą marchewką wrzucić do gotującego się mięsa. Wędzonkę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę i smażyć, aż cebula zeszkli się a następnie przelać całość do bigosu. Kiszoną kapustę poszatkować grubo i dorzucić do garnka, przemieszać i dusić z resztą. Do bigosu dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, śliwki, grzyby, pieprz ziarnisty, jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dusić około 30-40 minut. Na koniec dolać wino, doprawić solą, cukrem lub miodem i zmielonym pieprzem.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Alberto Racatumba, Wikipedia

Zobacz także