Składniki:
- 1 kg kapusty białej,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- ¼ kg wieprzowiny np. żeberka,
- ¼ kg wołowiny,
- 20 dag wędzonki,
- ¼ kg kiełbasy,
- 10 dag suszonych grzybów,
- 10 dag śliwek suszonych,
- po kilka ziaren: pieprzu ziarnistego, jałowca i ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 1 łyżeczka cukru lub miodu,
- lampka czerwonego wytrawnego wina,
- sól,
- olej lub smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
Różne gatunki mięsa pokroić w kostkę, obsmażyć na łyżce oleju, zalać wodą i dusić przez 20-30 minut. Surową kapustę poszatkować drobno i razem ze startą marchewką wrzucić do gotującego się mięsa. Wędzonkę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę i smażyć, aż cebula zeszkli się a następnie przelać całość do bigosu. Kiszoną kapustę poszatkować grubo i dorzucić do garnka, przemieszać i dusić z resztą. Do bigosu dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, śliwki, grzyby, pieprz ziarnisty, jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dusić około 30-40 minut. Na koniec dolać wino, doprawić solą, cukrem lub miodem i zmielonym pieprzem.