Bazylia: zioło dobre na wszystko. Uprawa i zastosowanie

0
Bazylia
W Indiach bazylię uważa się za roślinę świętą. Natomiast we Francji jest rośliną patronki ogrodników, którą jest św. Anna.

Bazylia to zioło, które możemy uprawiać w doniczce i ogrodzie. A warto to robić ze względu na jej smak, zapach i właściwości lecznicze.

Bazylia pospolita jest rośliną jednoroczną. Wyróżnia się wiele odmian bazylii. Różnią się one barwą i pokrojem. Dlatego w ogrodzie możemy uprawiać bazylię zieloną i bordową, w postaci krzewiastej oraz kulistej. Najbardziej znana jest bazylia zielona używana do przygotowywania spaghetti. Warto jednak wspomnieć również inne odmiany bazylii – o smaku cytrynowym czy aromacie cynamonu, które stosuje się w produkcji likieru. W dodatku świeżą bazylią możemy się cieszyć przez cały rok, a nawet nie mając ogródka. Bazylię z powodzeniem możemy uprawiać w doniczce.

Polecamy też: Imbir - aromatyczne i zdrowe kłącze, które można uprawiać również w donicach

Bazylia na grządce...

Wszystkie odmiany bazylii lubią słoneczne i zaciszne miejsca. Bazylia rośnie najchętniej w próchniczej, niezakwaszonej glebie ogrodowej, bogatej w składniki pokarmowe i wodę. Wymaga zasilania nawozami mineralnymi. Jak wszystkie rośliny ciepłolubne, najlepiej jest uprawiać bazylię z rozsady. Rozsadę możemy kupić lub wyhodować sami, siejąc nasiona w domu czy inspekcie, na początku marca. Bazylia dorasta do 30–60 cm wysokości. Bazylia kwitnie od lipca do września.

...i bazylia w doniczce

Świeżą bazylię możemy kupić przez cały rok w doniczkach. Wprawdzie lepiej ją kupować w sklepach ogrodniczych niż supermarketach, ale zdarzą się i takie, które oferują dobrej jakości zioła. Warto wypróbować. Żeby kupioną bazylią cieszyć się dłużej, warto przesadzić ją do doniczki z nową ziemią. Potem wystarczy już tylko zapewnić światło (jak najwięcej) i wodę - ziemia w doniczce powinna być stale wilgotna.
Wiosną możemy też wysiać bazylię do doniczki i spróbować wyhodować ją samodzielnie.

Pamiętajmy, żeby bazylii nie obrywać pojedynczych listków, ale uszczykiwać wierzchołki. Jeśli roślina będzie tylko miała czas, rozkrzewi się w tym miejscu. Dlatego warto mieć co najmniej dwa krzaczki bazylii i korzystać z nich na zmianę, dając im czas na "regenerację".

Zastosowanie bazylii
Bazylia wydziela silny korzenny zapach, ponieważ zawiera wiele związków biologicznie czynnych, m.in.: garbniki, saponiny, olej, flawonoidy i sole mineralne. Oprócz walorów smakowych i aromatycznych bazylia ma też liczne walory lecznicze. Olejki aromatyczne uzyskiwane z bazylii, mają zastosowanie w aromaterapii i są cenione ze względu na ich relaksujące i antydepresyjne działania. Olejek z bazylii wdychany po ciężkim dniu pozwala się zrelaksować i usuwa zmęczenie. Świeże liście lub sok z bazylii przyspieszają regenerację skóry i łagodzą skutki ukąszeń komarów. Odwar z bazylii stosowany zewnętrznie odstrasza owady, np. komary.
Roślina ta od wieków jest używana jako ziele poprawiające smak i aromat potraw, ale również dlatego, że zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia przemianę materii i niweluje wzdęcia. Świeże listki bazylii można bezpośrednio dodawać do potraw, bazylię można też suszyć, mrozić lub przygotować aromatyczną oliwę. Jeśli podajemy bazylię surową lepiej utrzeć ją z dobrą oliwą lub rozedrzeć palcami na kawałki niż kroić nożem.
Bazylia podnosi smak wielu potraw z dodatkiem pomidorów, roślin strączkowych, makaronu, pizzy, różnego rodzaju sałat, sosów i serów, a nawet deserów i napojów. Jest polecana jako dodatek do marynaty do mięs i ryb.

Przeczytaj: Oregano, czyli zapach pizzy w ogrodzie

Oceń artykuł
4,75 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Katarzyna Dolniak

Polecamy Ci również

Zobacz także