Bazylia - do spaghetti i na pesto

Bazylia to jedno z najłatwiejszych do wyhodowania ziół. Można ją posadzić we własnym ogrodzie lub doniczce na parapecie, a potem dodawać do różnych potraw – np. do spaghetti. Oto najprostszy przepis – makaron, pomidory, trochę sera i świeża bazylia.

Jest często kojarzona z Italią, ale bazylia to roślina znana na całym świecie. Ma kilkadziesiąt odmian. Oprócz powszechnie znanej bazylii zielonej, używanej do aromatyzowania spaghetti, istnieją odmiany o smaku cytrynowym czy aromacie cynamonu, stosowane w produkcji likieru.

Pachnące liście

W ogrodzie wymaga słonecznego i osłoniętego od wiatru miejsca. Nie lubi nawet lekkich przymrozków, zatem hodowlę najlepiej rozpoczynać w okresie, kiedy nie ma już niebezpieczeństwa, że temperatura spadnie poniżej 0°C. To ograniczenie nie dotyczy uprawy w doniczce.
Bazylia wymaga ziemi lekkiej, przepuszczalnej, próchniczej i żyznej, zatem przygotowując grządki warto dodać sporą ilość kompostu, odkwaszonego torfu, kompostowanej kory i piasku. Nasiona można wysiewać już w marcu w ogrzewanym inspekcie lub doniczce na rozsadę. Jeśli się rozrośnie, można ją przepikowywać (w maju) na ostateczne miejsce w rozstawie ok. 40 na 40 cm. Od połowy maja bazylię można siać bezpośrednio do gruntu. Roślina lubi sporą ilość wilgoci. Najlepiej podlewać ją w południe, dość obficie. Aby bazylia dobrze rosła, trzeba w miarę możliwości utrzymywać stałą wilgotność gleby i regularnie pielić jej stanowisko. Od czerwca, co dwa tygodnie należy obrywać część liści, aby roślina mogła wypuścić młode pędy. Obrywanie pędów opóźnia kwitnienie, co ma spore znaczenie dla walorów smakowych bazylii – liście są najbardziej aromatyczne przed kwitnieniem, dlatego przez całe lato warto natychmiast usuwać pojawiające się regularnie pędy z kwiatostanami.
Intensywny zapach bazylii odstrasza gryzonie, np. myszy, nornice i krety, zatem warto ją posadzić na granicy ogrodu. W doniczce na parapecie znakomicie odpędza owady.

Bazylia pachnąca cynamonem i cytryną

Bazylia ma wiele barwnych odmian, można więc eksperymentować. Grządki obsadzone różnokolorowymi roślinami o odmiennym kształcie liści, z których każda ma inny smak i aromat, potrafią być prawdziwą ozdobą ogrodu. Pozwolą również na ciekawe eksperymenty kulinarne. Z najpopularniejszych odmian ogrodowych warto polecić bazylię Cinnamon o aromacie cynamonu, Lemonette pachnącą cytryną, Genoveser o dekoracyjnych dużych, zielonych liściach, czy Opal mającą liście czerwone.
Świeże liście bazylii są najlepsze do sałatek, zup, potraw z ryb i drobiu, mięsa wieprzowego oraz sosów pomidorowych i naturalnie włoskiego pesto. Bazylię można ponadto mrozić lub przechowywać liście zalane osoloną oliwą. Suszyć należy je w przewiewnym, zacienionym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 35°C, by nie traciły cennych olejków eterycznych, dzięki którym roślina ma właściwości wzmacniające organizm. Suszone liście należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w ciemnym miejscu.

Oceń artykuł
4,60 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Beata Czubaj

Zdjęcia: fotolia, pl.wikipedia.org, fot. Castielli

Polecamy Ci również

Zobacz także